Ervaring van Romy ter Haak, vrijwilliger bij Emma at Work

Romy is sinds kort vrijwilliger bij Emma at Work. Onlangs heeft ze haar eerste oefensollicitatiegesprek gevoerd met één van de kandidaten van Emma at Work. Een succesvolle eerste training.

Romy: “Tijdens het oefensollicitatiegesprek van Emma at Work speelde ik de rol van de desbetreffende werkgever naar de jongere, in de rol van sollicitant toe. Door prikkelende open vragen te stellen daagde ik de jongere, deze keer Melissa, uit om het beste in zich naar boven te halen.

Ik geloof erin dat dit rollenspel bijdraagt om de sollicitant goed voor te bereiden op sollicitatiegesprekken. Het helpt om jongeren meer zelfvertrouwen en inzicht te krijgen in hun kwaliteiten waardoor zij zichzelf beter presenteren in de toekomst en minder onzeker zijn.

Resultaat van dit oefengesprek is dat Melissa erg enthousiast is en maar liefst solliciteert op 24 vacatures. Ze wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Helaas wordt ze afgewezen. Het is nu van belang om haar gemotiveerd te houden, zodat ze toch binnen afzienbare tijd aan de slag kan in een betaalde baan. Emma at Work pakt hier een rol.

Conclusie is dat een oefensollicitatiegesprek een mooi onderdeel is van het traject bemiddeling naar betaald werk toe! De geïnvesteerde tijd wordt effectief benut!”