Redouan

Leven met een fysieke beperking

april 7, 2021
Emma at Work

Redouan werd geboren met een fysieke beperking. Zoals hij zelf zegt: “Een speling van de natuur” aan zowel zijn armen als rechterbeen. Zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder, en broer van een jongere zus die geen beperking heeft. Redouan (Redo) is een succesvol danser en toert met zijn dansgezelschap ILL-Abilitis de hele wereld over.

“Toen ik nog jong was dacht ik altijd: “Stel dat er een magische operatie zou zijn waardoor ik weer een normaal lichaam zou hebben, dan zou ik het doen”. Nu zou ik dat nooit meer willen. In mijn puberteit, toen mijn wereld verruimd werd, kwam ik vaker in contact met nieuwe mensen. Toen heb ik flink geworsteld met wat anderen van mij vonden. De blikken, mensen die naar je wijzen, je uitlachen, dat is soms lastig. Bijvoorbeeld als je gaat zwemmen en je prothese afdoet. Inmiddels heb ik een dikke huid en laat ik dingen van me afglijden. Ik richt me op wat ik wel kan.”

Hoe kom ik erachter wat ik echt wil?

“Op mijn 14e begon ik met dansen. Dat was de leeftijd waarop ik mezelf aan het uitvinden was. Ik heb veel sporten geprobeerd, maar dansen was de goede uitlaatklep waarin ik mezelf kon ontwikkelen. Ik had er geen talent voor. Ik heb er veel tijd in gestoken om er beter in te worden. Dans was voor mij een goede test om te kijken wat ik met mijn fysieke beperking kon doen. Ik kon niet alle bewegingen, maar gaf er mijn eigen draai aan. Dat is het mooie aan breakdance: Creativiteit staat voorop. Toen ik op schoolfeesten kon dansen trok dat veel bekijks en leverde reacties op. Dans heeft me geholpen met het werken aan zelfvertrouwen.”

“Ik heb mezelf nooit gezien als iemand met een lichamelijke beperking. Omdat ik mezelf niet zo zag, hebben andere mij ook nooit als anders gezien.”

Redouan

Leven met een fysieke beperking

“Iemand met een fysieke beperking moet zichzelf altijd extra bewijzen. Je staat altijd 1-0 achter en krijgt (ongevraagd) een andere behandeling. Mensen gaan er vanuit dat je hulp nodig hebt. Zo was ik mijn auto aan het stofzuigen bij een carwash en de persoon die naast mij stond vroeg of hij me moest helpen. Ik bedankte vriendelijk, maar hij vroeg het daarna nog een keer. Goed bedoelt, maar het is ongevraagde hulp die niet nodig is. Als breakdancer krijg ik regelmatig (als ‘grap’) te horen: “Je hebt al een hoop gebroken zie ik”.”

Toekomstplannen

“Ik ben trots op wat ik doe en bereikt heb, want dat is zo veel meer dan veel mensen zonder fysieke beperking bereikt hebben. Ik leef mijn droom. Ik heb geleerd om door te zetten en wil alles uit mijn danscarrière halen. Fysiek kan ik dit niet eeuwig blijven doen, maar tot die tijd wil ik bezig zijn met prachtige samenwerkingen met dansgezelschappen en een internationale tour. Daarnaast wil ik een boek schrijven over mijn leven waarmee ik iedereen wil inspireren het beste uit zichzelf te halen.”

Tips voor jongeren met een beperking

“Focus op je eigen kracht. Wees trots op jezelf en geloof in jezelf, dan geloven anderen ook in jou. Ik heb mezelf nooit gezien als iemand met een lichamelijke beperking. Omdat ik mezelf niet zo zag, hebben andere mij ook nooit als anders gezien. Omring je met positieve mensen die je energie geven. Probeer niet te zijn zoals andere mensen. Kies je eigen pad en blijf niet altijd op de bekende weg, maar stap uit je comfortzone, want daar zit groei. Spring in het diepe.”

Gerelateerd