“Het mentorschap heeft me relativeringsvermogen gebracht“
Mischa is HR-professional bij NN Group en mentor van een Emma at Work-talent. Tijdens dit Mentor Programma van een half jaar werkt een mentor nauw samen met een talent aan diens leerdoelen. Een mooie kans voor de mentor en mentee om kennis en ervaring te delen, maar vooral ook om van elkaar te leren. Dat is precies wat Mischa heeft ervaren als mentor. “Het heeft me relativeringsvermogen gebracht. De wereld is niet voor iedereen zo gemakkelijk.”
“Ik begeleid een vrouw van 30 jaar met een achtergrond in de retail”, vertelt Mischa. Door haar beperking kampt ze met vermoeidheidsklachten en belastbaarheid, waardoor ze op dit moment geen werk heeft en weer bij haar moeder woont. Ze wil heel graag werken, maar haar energielevel is niet zoals dat van anderen. Het is een zoektocht naar wat wél kan.”
Het mentorschap bracht Mischa een nieuw perspectief op de uitdagingen waar jonge mensen met een beperking tegenaan lopen. “Het heeft me relativeringsvermogen gebracht. Dat de wereld niet voor iedereen zo makkelijk is en dat je iemand met kleine stapjes verder kunt helpen. Soms is luisteren al genoeg.”
Kleine stappen, grote impact
Voor haar mentee betekent Mischa’s begeleiding veel. “Ik help haar met praktische tips: van het maken van een haalbare dagindeling om te studeren tot het plannen van rustmomenten. Het gaat niet alleen over het vinden van werk, maar ook over motivatie, energiebeheer en sociale contacten onderhouden. Soms is de eerste stap zo simpel als een agenda kopen die je graag gebruikt.”
De uitdagingen en inzichten
Een belangrijk inzicht dat Mischa kreeg, ging over de onzekerheid van een duurzame loopbaan. “Mijn mentee zei: ‘Ik kan deze baan nu wel aan, maar ik moet een plan B hebben.’ Dat vond ik fascinerend. Voor veel mensen met een beperking is de vraag niet alleen ‘Wat ga ik nu doen?’, maar ook ‘Wat kan ik over tien jaar nog doen?’ Dit soort lange-termijn-plannen zijn vaak niet vanzelfsprekend, terwijl ze essentieel zijn.” Ook de complexiteit van het systeem waarin mensen met een beperking opereren, was een eyeopener. “Deze talenten willen graag werken, maar dat is niet altijd financieel aantrekkelijk vanwege compensatieregelingen. Dat terwijl de motivatie om zelfstandig te worden er wél is.”
Het belang van een luisterend oor
Een van de grootste lessen die Mischa uit het mentorschap haalt, is het belang van gewoon ‘er zijn’. “We spreken elkaar ongeveer elke twee weken, soms online, soms live. Het draait niet altijd om concrete acties, maar om gezien en gehoord worden. En het gaat niet alleen over carrièredoelen, maar ook over hoe je je leven inricht.
Het mentorschap is minstens zo waardevol voor de mentor als voor de mentee. Intervisiemomenten met andere mentoren maakten me bewuster van de rol die een mentor heeft. In het begin denk je misschien dat je alles moet oplossen. Maar het belangrijkste is dat je de verantwoordelijkheid bij de mentee laat. Je moet de tools aanreiken, niet de antwoorden geven.”
Een blijvende band en een waardevolle ervaring
Het mentorschap heeft niet alleen praktische inzichten opgeleverd, maar ook een bijzondere band tussen mentor en mentee. “Er is een soort vriendschap ontstaan. Iedereen heeft z’n uitdagingen, en dit traject heeft me geholpen om dingen in perspectief te plaatsen.” Tot slot benadrukt Mischa hoe waardevol dit soort programma’s zijn: “Het is mooi om te zien hoe je echt iets kunt betekenen voor iemand. En tegelijkertijd leer je zelf misschien wel net zo veel.”
De inzichten van Mischa op een rij: