emma at work

Van bijbaantje naar consultant

maart 10, 2022
Jill

Hey Ruben, wat was jouw eerste bijbaantje eigenlijk?

Mijn eerste kantoor(bij)baan kreeg ik via Emma at Work. Dat was 14 jaar geleden, dus eigenlijk toen zij net begonnen waren. Ik werkte 1-2 dagen per week op de financiële afdeling van Mattel Europe, naast mijn studie. Deze werkervaring heeft mij zoveel zelfvertrouwen gegeven dat ik het na mijn studie aandurfde werkgeluk op te zoeken in het Verre Oosten. En dan heb ik het niet over Venlo, maar over Peking. Natuurlijk had ik het geluk aan mijn zijde dat het praktisch mogelijk was voor mij om zo’n sprong te maken, maar zonder die werkervaring tijdens mijn studie had ik het waarschijnlijk niet aangedurfd.

Ruim tien jaar later ben ik heel blij dat ik de kans heb onderdeel te worden van het Emma at Work team. Toevallig heb ik altijd gewerkt in de werving&selectie, dus dat sluit mooi aan. Ik ben blij als ik met mijn professionele en persoonlijke achtergrond uiteindelijk een bijdrage kan leveren aan de missie van Emma at Work. Uiteindelijk wordt iedereen blij en gelukkig van een werkelijk inclusieve samenleving waar iedereen de kans krijgt mee te doen, en gewoon kan werken!

Wat doe je nu binnen Emma at Work? 

Sinds 1 april  (geen grapje) werk ik als Consultant voor de regio’s Noord Holland, Flevoland, Friesland en Groningen. Dit doe ik samen met Marloes. Als consultant ben je het aanspreekpunt voor jongeren. Je gaat met hen in gesprek, want het is belangrijk elkaar goed te leren kennen: Wat is zijn/haar achtergrond? Hoe gaat hij/zij om met zijn/haar aandoening? Wat zijn zijn/haar loopbaanambities? En natuurlijk: wat kunnen we voor je betekenen? Wij kunnen adviseren, maar zeker ook informeren.

Bij Emma at Work werken we met de GAP Track, een ontwikkelingsprogramma met coaching en training. Tijden het doorlopen hiervan blijf ik altijd nauw aangesloten. Het begint bij het vaststellen van een realistisch ontwikkelplan. Daarmee gaan jongeren verder aan de slag tijdens vier interactieve trainingen. Na het volgen van de trainingen kijken we samen hoe we de theorie in de praktijk kunnen brengen: oefenen dus!

In samenwerking met onze GAP-members en vrijwilligersnetwerk hebben we hier veel mogelijkheden voor: Van proefsollicitaties en pitch events tot coaches en een mentorprogramma. Wat ik gaaf vind, is dat jongeren hier in contact komen met ervaren professionals uit het bedrijfsleven. Erg leerzaam en zeer waardevol voor hun netwerk.  Onze GAP-members bieden onze toppers een kans om zich te bewijzen, en andersom natuurlijk ook. Als consultant ben je de schakel tussen de jongere en de werkmogelijkheden bij onze werkgevers en tot nu toe heb ik mooie ontmoetingen gezien!

Wat deed jij toen je 15 was?

Mijn eerste bijbaantje was krantenbezorger. Maar dan wel het NRC en de reclameblaadjes, want vroeg opstaan was (toen nog) niks voor mij. Toen ik zestien was, kreeg ik een baantje in de keuken van New York Pizza. Dat was hard werken! Ook in dat opzicht moet ik Emma-at-Work dankbaar zijn, want met de overstap naar Mattel Europe kon ik de stap maken naar werk dat beter aansloot bij mijn studie.

Ik heb helaas geen foto meer van mijzelf met een overvolle fietstas met kranten. Als vijftienjarige was ik ook groot Ajax-fan. Ik ben behandeld in het Emma Kinderziekenhuis in 1996, het jaar waarin de bouw van de Amsterdam Arena werd afgerond. Daar is mijn liefde voor de club ontstaan. Vanuit het raam van mijn ziekenhuiskamer keek ik recht op het stadion.

Gerelateerd