Mandy

Werk en Spina Bifida

april 6, 2021
Emma at Work

Mandy probeert ondanks haar fysieke beperking zo veel mogelijk uit haar leven te halen. Ze woont in Oss, zit in een rolstoel, deed mee aan het Mentor Program, en is gestart met een vervolgopleiding tot kindercoach. Kortom: Ze heeft mooie plannen voor de toekomst.

Spina Bifida, wat is het?

“Ik heb Spina Bifida, een aangeboren fysieke beperking, waardoor ik nooit heb kunnen staan of lopen. Dit houdt in dat alles vanaf onder mijn navel, verlamd is. Ik ben misschien wel afhankelijk van mijn rolstoel, maar dat betekent niet dat mijn rolstoel mijn ambities in de weg zit.”

Spina bifida is een aandoening waarbij de bogen van de wervels niet correct gesloten zijn, maar open blijven staan. Hierdoor kunnen bepaalde structuren zoals het ruggenmerg en de vliezen die normaal gesproken beschermd zijn in de wervelbogen, naar buiten treden en beschadigd raken.

Coaching jongeren met een fysieke beperking

“In november 2019 ben ik gestart met het Mentor Program bij Emma at Work. Ik werd gekoppeld aan een mentor en samen zijn we aan de slag gegaan met mijn persoonlijke doelen. Mijn hoofddoel? Het vinden van een baan in de secretariële sector, aangezien ik hier al een diploma van op zak heb. Al snel schoof dit doel naar de achtergrond en ben ik me gaan focussen op het behalen van mijn thuisstudie Creatieve Therapie. Hier krijg ik echt energie van.”

“Ik ben misschien wel afhankelijk van mijn rolstoel, maar dat betekent niet dat mijn rolstoel mijn ambities in de weg zit.”

Mandy

Vanwege de coronacrisis was het lastig om ‘live’ af te spreken met mijn mentor en andere mentees. Gelukkig zagen we elkaar tijdens online bijeenkomsten. Het contact met de andere mentees was voor mij echt van toegevoegde waarde. Zo werd er bijvoorbeeld een vrijdagmiddag quiz georganiseerd en stonden we voor elkaar klaar wanneer nodig.”

Werken met Spina Bifida

“Tijdens het Mentor Program ben ik ook bezig geweest met mijn professionele ontwikkeling. Zo heb ik meegedaan aan verschillende trainingen om erachter te komen waar mijn ambities en prioriteiten liggen en heb ik diverse netwerkgesprekken gevoerd. In de tussentijd deed ik voor mijn huidige opleiding werkervaring op in mijn eigen omgeving. Ook gaf (en geef ik nog steeds) vrijwillig huiswerkbegeleiding en organiseer(de) ik middagen vol met activiteiten voor jongeren met een beperking. Dit is een mooie toevoeging aan mijn studie Creatieve Therapie.”

Wat wil ik bereiken in mijn werk?

“Inmiddels heb ik mijn thuisstudie Creatieve Therapie succesvol afgerond en ben ik gestart met een nieuwe opleiding tot kindercoach. Ik heb het namelijk altijd leuk gevonden om me in te zetten voor kinderen. Een eigen praktijk waar ik hen kan begeleiden met hulpvragen is mijn ultieme toekomstdroom.

De afgelopen maanden heb ik veel geleerd over mezelf, wat ik wil en waar ik blij van word. Het Mentor Program is inmiddels afgerond, maar dat betekent niet dat ik stil zit. Ik heb enorm veel zin om mooie vervolgstappen te zetten. Dit is pas het begin!”

Gerelateerd