Minister Koolmees (SZW) start een onderzoek naar de uitbreiding van de no-riskpolis voor mensen met een chronische aandoening. Koolmees gaat aan de slag met de no-riskpolis naar aanleiding van de petitie ‘No-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening’ van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief en Emma at Work, en het SER-advies ‘Werk: van belang voor iedereen’.
Onderzoek en pilot
De minister onderzoekt de komende maanden hoe de groep mensen met een chronische aandoening afgebakend kan worden. Het Jongerenpanel en Emma at Work zijn bij dit onderzoek betrokken. Vervolgens wil de minister de omvang en financiële gevolgen in kaart brengen. In de zomer van 2020 wordt besloten of de uitbreiding van de no-riskpolis inderdaad haalbaar en wenselijk is. Mocht dat het geval zijn, dan verkent de minister in een pilot of de uitbreiding van de no-riskpolis effectief is.
Tussen wal en schip
Een grote groep jongeren met een chronische aandoening valt tussen wal en schip op de arbeidsmarkt: zij vallen niet onder de banenafspraak en kunnen dus geen aanspraak maken op de no-riskpolis, terwijl zij door werkgevers wel als risico worden gezien. Daarom riepen we de minister op voor deze jongeren de no-riskpolis toegankelijk te maken.
Begin 2019 boden het Jongerenpanel en Emma at Work de petitie onder veel belangstelling aan de Kamer aan. Mede-ondertekenaars van de petitie waren: Ieder(In), MEE NL, CCZW, Bart de Graaff Foundation en de Edwin van der Sar Foundation.
Lees hier meer over ons standpunt over de no-riskpolis.
Lees hier over de plannen van de minister.