Nieuwe stagiair bij Emma at Work: Joric

Hallo, mijn naam is Joric van Ede, ik ben zestien jaar oud. Ik zit in mijn vierde jaar van het vmbo in de TL3 klas op Bartimeus in Zeist. Dat is een school voor mensen met een visuele beperking. Zelf zie ik ook erg slecht, bijna blind. Ik lees dan ook braille en geen zwart druk of geschreven letters. Thuis en op school werk ik op een laptop met een leesregel. Een leesregel is een apparaatje dat voor mijn laptop ligt en waar puntjes uit omhoog komen. Zo kan ik lezen wat er op mijn scherm staat. Het invoeren doe ik gewoon op het toetsenbord op gevoel. Verder gebruik ik buiten huis een tast stok. Met deze stok kan ik voelen waar op mijn weg er obstakels of andere mogelijke hindernissen kunnen zijn. Binnen gebruik ik die niet maar als het een nieuwe omgeving is dan is het wel fijn als er iemand de eerste keren met me mee loopt.

Het kost mij ook iets meer moeite om de dagelijkse dingen te kunnen doen. Ik kan wel lang met schriftelijk werk bezig zijn, het kost iets meer moeite. Mijn eigen schrift kan ik terug lezen omdat dat gewoon een document op de computer is. Het herkennen van mensen doe ik op geluid zoals de stem. Ik zie geen gezichten en kan ook geen afstanden en diepte zien. Dat komt door dat ik aan mijn linker oog helemaal blind ben. Met het rechter zie ik  alleen kleuren licht en donker veel meer niet. Het gekke is wel dat ik soms dingen zie die heel klein zijn of iets waarvan het niet duidelijk is hoe het kan dat ik dat kan zien.

Hoe ik op mijn stage plek kom is nog niet helemaal zeker mogelijk met het openbaar vervoer. Misschien word ik  gebracht maar dat weten we nog niet zeker. Binnen het bedrijf vind ik de weg door het een keer met iemand te lopen dan onthoud ik waar wat is en hoe de weg is.

In mijn vrije tijd doe ik niet erg veel. Ik lees of luister boeken of ik maak huiswerk. Ik heb geen bijbaantjes of ander werk en doe ook geen vrijwilligers werk. Dit komt ook door een stukje gebrek aan tijd door school en verplichtingen thuis. Ook heb ik niet echt een bijbaan nodig omdat ik geen geld tekort heb en ook niet omdat ik moet leren werken. Daarvoor ga ik al naar stage bedrijven via school en leer ik het bedrijfsleven kennen. Mijn verwachtingen zijn dat ik er veel zal leren over het vinden van werk voor mensen met een beperking.. Wat mijn praktische verwachtingen zijn weet ik niet zo goed ik denk dat ik daar veel beleef over hoe je mensen met een beperking aan een baan kunt helpen. Wat ik mag doen misschien administratief werk en meelopen met een consultant.