No-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening

januari 22, 2019
Jill
Jongerenpanel ZéP en Emma at Work overhandigen petitie aan de Tweede Kamer

Geef alle jongeren met een chronische aandoening een kans op de arbeidsmarkt met de no-riskpolis! Met die boodschap overhandigden wij samen met het Jongerenpanel Zorg én Perspectief vandaag onder grote belangstelling een petitie aan de Kamerleden van de Tweede Kamercommissie SZW.  

Tussen wal en schip
Samen met IederIn, MEE NL, CCZW, Bart de Graaff Foundation en de Edwin van der Sar Foundation vroegen het Jongerenpanel ZéP en Emma at Work in de Tweede Kamer aandacht voor een grote groep jongeren met een chronische aandoening die tussen wal en schip valt. Het grootste deel van de jongeren met een chronische aandoening valt niet onder de banenafspraak. Deze jongeren met name met grillige ziektebeelden zoals reuma, MS en de ziekte van Crohn, hebben geen enkel vangnet. Met als gevolg dat deze jongeren buiten de banenafspraak niet aan de bak komen, geen werk op niveau vinden of hun baan verliezen.

Pilot no-riskpolis
Judy van den Berg, adviseur inclusief werkgeverschap bij Emma at Work: “Wij signaleren dat het grootste deel van de chronisch zieke jongeren niet valt onder de Banenafspraak, omdat zij voldoende arbeidscapaciteit hebben. Deze groep ondervindt echter wel problemen bij het vinden en behouden van werk. In onze ervaring zijn met name jongeren met een grillig ziektebeeld hiervan het slachtoffer. Met de weinig energie die zij soms overhouden, moeten zij zich continu bezig houden met het zoeken van oplossingen hiervoor.”

Bente, voorzitter van het Jongerenpanel ZéP: “Wij vinden dat dit anders moet. Niet alleen omdat werk veel plezier geeft, maar ook omdat de arbeidsmarkt met maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie of vergrijzing jongeren hard nodig heeft!”

Met meerdere partijen in het veld roepen het Jongerenpanel en Emma at Work daarom op tot het starten van een pilot om de no-riskpolis ook voor jongeren buiten de banenafspraak mogelijk te maken oftewel een no-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening.

Lees hier onze Petitietekst no-riskpolis ZéP en Emma at Work.
Lees meer over ons standpunt over de no-riskpolis in ons Position paper petitie no-riskpolis ZéP en Emma at Work.

Onderschrift foto: (Commissievoorzitter Michel Rog (CDA) neemt de petitie ‘no-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening’ in ontvangst van Bente van Oort (Jongerenpanel Zorg én Perspectief). Verder te zien v.l.n.r.: [Jasper van Dijk (SP), Lisanne Karstens (Emma at Work en ervaringsdeskundige), Bente van Oort (Voorzitter Jongerenpanel Zorg én Perspectief), Sanne Giesen (Emma at Work en ervaringsdeskundige) Wim-Jan Renkema (GroenLinks), Michel Rog (CDA), Gijs van Dijk (PvdA), Chantal Nijkerken (VVD), Rens Raemakers (D66) en Amy Guijt (Jongerenpanel Zorg én Perspectief en ervaringsdeskundige). Foto: Hans Hordijk.

Gerelateerd