Ons 100ste Club van 1000 lid: Chain Logistics

“Chronisch zieke jongeren aan een baan helpen: een prachtig initiatief”

De Club van 1000 van Emma at Work is een netwerk van gemotiveerde bedrijven. Net als Emma at Work vinden zij dat jongeren met een chronische fysieke aandoening moeten kunnen meedoen op de arbeidsmarkt en recht hebben op een zelfstandige toekomst. Kort geleden werd Chain Logistics verwelkomd als honderdste lid van deze club van betrokken partners. Directeur Rob Jansen vertelt wat hem zo aansprak aan Emma at Work, dat hij besloot de stichting te steunen.

‘Ik kwam in aanraking met Emma at Work via een opleiding over sociaal ondernemen die ik deed. Marlies, de drijvende kracht achter Emma at Work, was ook een van de deelnemers van deze opleiding. Haar initiatief sprak me meteen aan. Chronisch zieke jongeren hebben het al zwaar genoeg. Hen aan een baan helpen is een heel mooi initiatief, daar kun je gewoon niet tegen zijn. Maar als je dan ook nog de persoon erachter leert kennen, ontdek je iemands drijfveren. Toen was ik verkocht. Het is prachtig om te zien hoe Marlies haar initiatief omarmt. Zo’n club wilde ik gewoon steunen. We zijn geen klant, maar juist als donateur ben je ook een ambassadeur. Je vertelt aan anderen over de organisatie en verspreidt zo de boodschap.”

Zoektocht naar onafhankelijkheid
Chain Logistics is een logistiek bedrijf en biedt werkervaringsplekken voor langdurig werklozen. “We leiden mensen op die via het UVW en gemeentes bij ons terecht komen. Jongeren en ouderen krijgen kansen binnen ons bedrijf; ze kunnen zich ontwikkelen en krijgen zo perspectief op een baan. Zo proberen we als bedrijf op sociaal vlak een verschil te maken. Maar ook op ecologisch vlak, door CO2-neutraal te worden. Sociaal ondernemen is lastiger dan gewoon ondernemen. Het is moeilijk om de balans te vinden tussen goed doen en groeien en zelfstandig te zijn. Emma at Work heeft ook nog eens een minder gemakkelijk verdienmodel dan wij. Wij kunnen winst maken door de diensten die we aanbieden. Maar een organisatie als Emma at Work is afhankelijk van donateurs en giften. De zoektocht naar onafhankelijkheid is moeilijk; het is heel lastig om voldoende middelen te vinden.” Dit probleem kent Rob Jansen zelf ook: “Ons bedrijf bestaat uit twee bv’s. Bij eentje leggen we nog steeds geld. Ik weet hoe frustrerend dat kan zijn voor de mensen die er elke dag hard werken. Ook Emma at Work is niet zelfvoorzienend, maar toch lukt het Marlies om steeds door te gaan en zoveel jongeren aan een baan te helpen. Dat bewonder ik echt aan haar. Ook de aanpak van Emma at Work vind ik positief, bijvoorbeeld hoe ze via bijeenkomsten alles wat ze doen onder de aandacht brengen.”

Sociaal ondernemers zijn soulmates
“Als donateur draag ik graag mijn steentje bij aan dit initiatief met een geldbedrag. Maar ik zou het hartstikke mooi vinden als we in de toekomst ook kunnen samenwerken. Dat we daardoor nog meer jongeren aan een baan kunnen helpen. Emma at Work richt zich op bepaalde doelgroepen die wij kunnen opleiden. Het zou prachtig zijn als we elkaar daarin kunnen versterken. Dat we via ons bedrijf ook chronisch zieke jongeren aan een baan kunnen helpen. Door samenwerking kun je makkelijker aan doelgroepen komen om te begeleiden; dan ben je minder afhankelijk van andere partijen,” legt Rob Jansen uit. “Ik denk dat we elkaar als sociaal ondernemers sowieso meer moeten opzoeken. Het is leuk en heel leerzaam om bij elkaar in de keuken te kijken. We staan samen sterker en kunnen meer bereiken. We zijn soulmates. Ik hoop dat steeds meer bedrijven de stap nemen om chronisch zieke jongeren een kans te geven, want dat gebeurt nu gewoon nog te weinig.”