Stadsarchief Amsterdam wint ‘aanpakker van het jaar-award uitgereikt door Freek de Jonge

Tijdens de jaarlijkse uitreiking werden tevens de cijfers sociaal akkoord gepubliceerd

Amsterdam, 15 juni 2017 – Freek de Jonge reikte vandaag de aanpakker van het jaar-award uit aan Stadsarchief Amsterdam. Volgens juryvoorzitter Prof. Dr. Hugo Heymans verdient het Stadsarchief Amsterdam de erkenning omdat ze het verschil weten te maken voor vele jongeren met een fysieke beperking/aandoening. Deze jongeren worden door Stadsarchief Amsterdam structureel opgenomen binnen de organisatie. Heymans prees ook de flexibele opstelling van de winnaar: ‘Het is geweldig om te zien dat het Stadsarchief zich al zoveel jaren inzet om ervoor te zorgen dat deze jongeren hun eerste werkervaring kunnen opdoen. Door de aandacht die naar de kandidaten uitgaat, wordt de kans voor deze jongeren om succesvol aan de slag te gaan en te blijven in de toekomst verzekerd, fantastisch!’ Tijdens de bijeenkomst werden ook de cijfers van het sociaal akkoord gepresenteerd door Aart van der Gaag.

De Aanpakker van het jaar award, voorheen Okura-Emma at Work Award, is een initiatief van Hotel Okura Amsterdam en stichting Emma at Emma at Work. Emma at Work, ontstaan in het Emma Kinderziekenhuis/AMC, ondersteunt al ruim 10 jaar jongeren met een chronische fysieke aandoening bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Vorig jaar bemiddelde Emma at Work de 1000e jongere naar werk. Het evenement werd dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd om een award uit te reiken aan het bedrijf dat met bijzondere betrokkenheid heeft laten zien dat deze jongeren heel goed kunnen functioneren op de arbeidsmarkt. Stadgenoot en VSBfonds waren de twee andere finalisten.

Ludger Smit, conservator bij Stadsarchief Amsterdam: ‘We zijn ontzettend blij en trots dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. Bij het Stadsarchief hebben we een lange traditie van het aannemen van jongeren met een afstand op de arbeidsmarkt. Inmiddels is het dan ook volledig vanzelfsprekend dat zij, net als iedereen, bij ons meedraaien. En daarom gaat het ook zo goed!’

Commissaris 100.000 banen Aart van der Gaag publiceerde de cijfers van het sociaal akkoord. Onderdeel van het sociaal akkoord, de banenafspraak, houdt in dat er tot 2025 125.000 garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking worden gerealiseerd,  totaal 100.000 banen in de marktsector en 25.000 bij de overheid in ruim tien jaar. De marktsector loopt met tussen de 23.500 en 25.000 (doel 14.000 tot en met 2016) banen goed op schema lopen. De 25.000 banen die de overheid voor haar rekening zou nemen, lopen nog behoorlijk achter. Er wordt gesproken over een eventuele verbreding van de doelgroep die binnen deze Banenafspraak valt. Iets wat Emma at Work vanuit haar missie en visie ondersteunt. In juli volgen de precieze cijfers.

Photocaption: Stadsarchief Amsterdam neemt aanpakker van het jaar award in Hotel Okura Amsterdam in ontvangst van Freek de Jonge. VLNR Marlies van Hilten, directeur Emma at Work, Ludger Smit, conservator stadsarchief Amsterdam, Eugene Oostenbrink, HR Director Hotel Okura Amsterdam, Freek de Jonge. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN