Alex Wegman – Jonge ondernemer bij Emma at Work

Jill

Ik ben Alex Wegman, 25 jaar en woonachtig in Alkmaar. Zo’n twee jaar geleden heb ik de opleiding E-musician op het Conservatorium in Haarlem afgerond en werk nu als producer, drummer en muziekdocent. Dit houdt in dat ik voor mezelf en voor anderen muziek produceer en componeer, optreed met mijn drumliveact “OneArmed” en lesgeef in het produceren van muziek.Ik ben ooit gaan ondernemen, omdat de tijden dat je nog in dienst bent van een muziekstudio zo goed als voorbij zijn. De reden is natuurlijk de terugloop van Cd-verkoop, maar ook het feit dat een studio thuis nu veel betaalbaarder is voor iedereen. Daarnaast vind ik het leuk om anderen te leren muziek te produceren, van jong tot oud en is ook een manier om als muzikant wat extra bij te verdienen. Voor extra inkomsten en een stuk vastigheid combineer ik dit wel met een baan bij een bedrijf die zich bezighoudt met audio en muziek voor radio- en tv-commercials.

In 2015 kreeg ik de diagnose botkanker en moest hierdoor ook mijn linkerarm missen. In het ondernemen merk ik hierin weinig tot geen beperkingen, behalve het feit dat ik niet elk instrument kan bespelen wat ik zou willen. Ik heb vaak ideeën voor gitaar partijen die ik zelf niet kan opnemen, terwijl ik vanaf mijn zevende altijd gitaar heb gespeeld. Dit was in het begin een frustratie, maar nu weet ik dat ik diezelfde ideeën makkelijk kan overbrengen aan een sessie gitarist, die in een split second begrijpt wat ik bedoel. Ik maak dan natuurlijk praktisch gezien ook meer kosten, maar het resultaat is wel meteen goed.

Mijn beperking is ook mijn kracht geworden. Als artiest/live act moet je al snel opvallen wil je boven de massa uitsteken. Ik denk dat het feit dat ik drum met één arm hierin wel als voordeel werkt en ook gezien kan worden als mijn handelsmerk.

Toen ik net begon vond ik het moeilijk om aan mijn klussen te komen, want in de muziek gaat het echt om een goed netwerk en langzaamaan klus na klus binnen te hengelen. Nog steeds komt alles met vlagen, waardoor dat stukje zekerheid soms ver te zoeken is. Die onzekerheid is soms wel eens vervelend, maar helaas blijft de markt in de muziek onvoorspelbaar.

Waar ik het meest trots op ben is mijn relatie met China. Sinds 2013 kom ik jaarlijks terug om hier optredens en clinics te geven namens een bedrijf wat drumstellen distribueert. We zijn nu van plan om een samenwerking aan te gaan, waarbij ik voor hun sounds ga ontwikkelen voor de geluidsmodule van het drumstel. Ik denk dat hierin nog wel een hele markt ligt en hoop hierin nog veel te bereiken.

Misschien is dit ook wel iets wat ik andere ondernemers wil meegeven. Het klinkt heel cliché, maar denk outside the box. Ik kan mij volledig focussen op het artiest zijn, maar hier kan ik nog niet van leven. Kijk om je heen naar klussen waar je ook blij van kan worden die gerelateerd zijn aan wat je nu doet, ga de uitdagingen aan. En bovenal, geef niet op. Ondernemer zijn is niet makkelijk, maar blijf altijd vooruit kijken.

Mijn ultieme droom en doel is om succesvol te zijn als artiest en producer. Hierin heb ik nog een lange weg te gaan, maar ik denk dat het moet lukken. En met succesvol bedoel ik niet wereldberoemd, maar als ik gelukkig ben door muziek te maken en hiervan volledig kan leven, dan is mijn doel behaald.

Alex