Daan over zijn succes bij ECJP

Jill

Daan is 28 jaar, heeft Psychologie gestudeerd en woont samen met zijn vrouw en dochter in Amsterdam. In 2007 is bij hem de diagnose Multiple Sclerose vastgesteld, beter bekend als MS. Ondanks zijn ziekte is hij inmiddels succesvol als copywriter en schrijft hij stukken die gaan over het leven met een chronische ziekte.

“Ik was 15 toen ik hoorde dat ik Multiple Sclerose had en dit zette mijn leven behoorlijk op z’n kop. Vanaf dag één ben ik open over mijn ziekte, schrijf ik hierover en doe ik sinds 3 jaar vrijwilligerswerk voor stichting MS research.”

“Ik had een utopisch beeld in mijn hoofd, dat ik normaal zou kunnen functioneren zonder een beroep te hoeven doen op hulp. Dit bleek niet het geval. Emma at Work gaf mij het zetje om die stap richting de arbeidsmarkt te zetten. Wat werk voor mij betekent vind ik moeilijk om te zeggen. Je weet immers pas wat je hebt, als je het niet meer hebt. Het hebben van geen werk voelde voor mij erg onzeker en had impact op mijn zelfvertrouwen. Inmiddels schrijf ik al een halfjaar met veel plezier artikelen voor ECJP wat een boost voor mijn zelfvertrouwen geeft.”

ECJP

ECJP (Ervaringscentrum Jong Perspectief) is dé plek voor en door jongeren met een chronische fysieke en/of psychische aandoening. Bij ECJP begrijpen ze als geen ander hoe jij je voelt en wat je nodig hebt om het maximale uit het leven te halen. Bij ECJP lees je herkenbare ervaringsverhalen, vind je praktische tips en andere nuttige informatie.

“Het werk als copywriter heeft me niet alleen geleerd hoe ik mijn tijd moet indelen, maar heeft me ook in laten zien dat ik behoefte heb aan regelmaat en ritme. Binnen ECJP werk ik samen met andere jongeren met een chronisch fysieke aandoening. Dit zorgt ervoor dat mijn collega’s aan één woord genoeg hebben als ik een slechte dag heb. Ik voel me op m’n plek bij ECJP. Het werk geeft me zelfvertrouwen en is de beste stap die ik in mijn werkleven heb gezet. Daarnaast geeft het werk me voldoening omdat ik jongeren net als ik kan helpen.”

“Natuurlijk heb ik wel eens te maken met tegenslagen. Zo kwam ik er tijdens mijn stage achter dat ik het moeilijk vind om aan te geven wat ik nodig heb om optimaal te functioneren. Met MS voel je je namelijk niet altijd even energiek. Gelukkig kan ik altijd rekenen op begrip binnen ECJP.”

“In sollicitatiegesprekken heb ik altijd zelf naar voren gebracht dat ik ziek ben en wat dat voor mij inhoudt. Het voelt fijn om controle te hebben over die informatie, zodat ik het niet achteraf moet vertellen. Misschien komt dat ook wel voort uit de angst om op basis van mijn ziekte af te worden afgewezen. Ik herinner me een gesprek waarin gevraagd werd of ik flexibel ben. Ik antwoordde dat dat ik door mijn MS wekelijk met een nieuwe situatie wordt geconfronteerd. Dan moet je wel flexibel zijn. Beetje cliché misschien, maar ik probeer er het positieve uit te halen.”

DROMEN

Daan heeft mooie stappen op de arbeidsmarkt gezet, maar heeft zeker nog andere mooie dromen.

“Zoals rapper Sticks zegt: ‘een droom met een datum is een doel’. Op korte termijn wil ik de processen van het UWV voor jongeren inzichtelijk maken. Ik wil artikelen schrijven die als handvatten dienen om het proces bij het UWV door te komen. Een onderdeel hiervan is een alles omvattende begrippenlijst. Voor het eind van het jaar wil ik dit af hebben om jongeren op deze manier verder te helpen.”

Go, go, go Daan! Zijn tip aan jou: Kijk hoe je jouw ervaring kunt omvormen tot een bouwsteen voor je volgende plan en wees lief voor jezelf.

Hoewel het soms best ingewikkeld kan zijn om werk te combineren met ziek zijn, levert werk veel voor je op als persoon. Wil jij net als Daan aan de slag? We helpen je graag bij die eerste stappen om (weer) aan het werk te gaan. Weet je nog niet zo goed wat je wilt, of hoe ver je kunt gaan met jouw energie? Dan zijn onze trainingen of mentorprogramma’s misschien wel iets voor jou!