Michelle: “Het is fijn om met iemand te kunnen sparren”

Jill

Michelle is 35 jaar, heeft een Master Literary Studies op zak en heeft Reuma. Om erachter te komen wat ze nou écht wilde, besloot Michelle mee te doen aan het Mentor Program bij ING. Inmiddels staat ze sterker in haar schoenen en weet ze zichzelf in de markt te zetten. 

Het Mentor Program is opgezet om jongeren kennis te laten maken met het bedrijfsleven. Een eerste stap naar die leuke (bij)baan. Jongeren worden gekoppeld aan een mentor en samen gaan ze aan de slag met persoonlijke doelen. Werken aan het zelfvertrouwen, oefenen met sollicitaties, het kan van alles zijn. 

Stilstaan

“Ik heb jarenlang gesukkeld met klachten, het duurde ook wel even voordat ik werd gediagnosticeerd met Reuma. Ondanks mijn ziekte heb ik mijn Master Literary Studies aan de Universiteit Leiden in september afgerond, waar ik stiekem best een beetje trots op ben. Ik wilde erg graag aan de slag in een educatieve- of research functie bij een culturele instelling. Maar vanwege de corona crisis kwam alles stil te liggen op het gebied van sollicitaties, vooral in mijn vakgebied. 

Omdat ik niet van stilstaan houd, besloot ik mee te doen aan het Mentor Program bij ING. Ik wilde mezelf opnieuw in de markt zetten, m’n eigen profiel beter leren kennen en kijken wat mij nou onderscheidt van anderen. Ook al mis ik wat werkervaring op m’n cv, dat betekent niet dat ik niet van toegevoegde waarde kan zijn.

Spanning én succes

Ik was best nerveus om te starten met het Mentor Program. Ik werd namelijk gekoppeld aan mijn mentor Jeroen die bij ING, Head of Corporate Strategy is. Uiteindelijk ben ik super blij dat ik aan hem gekoppeld ben en zoveel van hem heb mogen leren. Hij heeft me toegang gegeven tot een groot netwerk en gesprekken voor me geregeld waarvan ik nooit had durven dromen. Zo koppelde Jeroen me aan de directeur van het Van Gogh Museum. Daar werd ik opnieuw nerveus van. Hoe kijkt iemand vanuit de culturele sector naar mijn CV? Waar moest ik nou op inzetten en hoe kan ik in deze sector vertellen dat ik ziek ben? 

Dankzij Jeroen heb ik aan tafel mogen zitten bij meerdere ‘grote’ namen binnen mijn vakgebied. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels niet meer nerveus ben voor het voeren van gesprekken. Ik weet nu veel beter wat mij bijzonder maakt. Wat voor mij vanzelfsprekend is, blijkt voor anderen vaak juist een heel waardevolle skill te zijn. Ondanks mijn bagage heb ik geleerd dat ik niet terug hoef te deinzen voor mensen die ik hoog heb zitten. Ik heb hen ook wat te bieden en moet minder bescheiden zijn. 

Tips van Michelle

Het is helemaal niet gek om hulp te vragen als je ziek bent. Een zoektocht naar een baan is soms best een emotioneel en vermoeiend proces. Je hoeft het niet alleen te doen. Het is juist fijn om met iemand te kunnen sparren over een bepaalde situatie. Het tilt je over die drempel en geeft je een boost. Ook gezonde mensen vragen om hulp, dus waarom wij niet?”