NS

mvaneijgen Bedrijven

NaomiNaomi (24) heeft HSP (Hereditaire Spastiche Paraplegie), ook wel ziekte van Strümpell genoemd. Haar schoolcarrière is begonnen op het speciaal onderwijs, maar in 2006 is ze overgestapt naar het regulier onderwijs. Hier heeft ze in 2007 haar VMBO diploma gehaald en in 2009 heeft ze haar HAVO diploma gehaald. Daarna is ze gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Hier heeft ze de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal gevolgd en afgerond in 2015. Ze is nu Leraar Nederlandse Gebarentaal.

 

Naomi: ‘Vanaf mijn geboorte heb ik al deze handicap en ik weet niet beter dan dat ik rolstoel gebonden ben. Toen ik begon met studeren heb ik ook een Wajong uitkering gekregen. Dit omdat de studie best wel zwaar was en ik dit niet kon combineren met een bijbaantje. Wel heb ik altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik zodra ik de studie had afgerond ik zou gaan werken net als ieder ander!

 

Dat ik Nederlandse Gebarentaal wilde studeren wist ik trouwens al vrij vroeg. Vanwege het speciaal onderwijs ging ik altijd met een taxi naar school. Er zat een meisje in de taxi van ongeveer een jaar of 3. Zij was doof en had gehoorapparaten in. Eerst gilde zij heel hard. Dit kan een manier zijn geweest van zichzelf uiten of misschien hoorde ze toch iets door haar gehoorapparaten. Naar mate ze langer naar school ging maakte ze in de taxi gebaren als ‘papa’ en ‘mama’. Dit vond ik zo mooi, want op die manier kon zij gaan communiceren met haar wereld. Op dat moment wist ik dat ik de opleiding Docent Nederlandse Gebarentaal wilde volgen.

 

Nu ik deze opleiding heb afgerond was het tijd om op zoek te gaan naar een baan. Het vinden van een baan kan best wel lastig zijn als je een beperking hebt. Daarnaast wist ik ook niet wat de regels zijn wat betreft het werken met een beperking. Zijn er bijvoorbeeld voor werkgevers aantrekkelijke regels om mij aan te nemen? Hier wilde ik best wel gebruik van maken zolang ik maar kon gaan werken.

 

Met Emma at Work ben ik in contact gekomen door een flyer die hing op de Hogeschool Utrecht. Toen het diploma in zicht kwam heb ik hen een mail gestuurd met mijn verhaal en met de vraag of zij me verder konden helpen. Al vrij snel kreeg ik een mail en heb ik het inschrijfformulier op de site ingevuld. Daarna werd ik uitgenodigd door de consulente voor een kennismakingsgesprek.

 

Dit kennismakingsgesprek vond ik heel prettig verlopen. Ik heb goed duidelijk kunnen maken dat ik graag een baan wilde waarbij ik kan werken op mijn niveau en waar ik ook uitgedaagd word. Ik heb natuurlijk niet voor niets een HBO opleiding gevolgd. Dit werd heel goed begrepen en dit vond ik echt heel erg fijn.

 

Er liep een vacature bij de NS voor een baan bij de klantenservice. Emma at Work heeft me voorgesteld en ik mocht op gesprek komen. Wat vond ik dat spannend! Het is allemaal goed gegaan, want ik heb de baan! Ik mag 20 april beginnen met werken. Ik heb er echt ontzettend veel zin in! De NS heeft een Special Talents project en op die manier mag ik er komen werken.

 

Ik ben echt ontzettend enthousiast over Emma at Work. Ik wil dan ook alle jongeren aanraden om contact met hen op te nemen als je op zoek bent naar werk en het niet lukt om een baan te vinden. Er wordt goed naar je geluisterd en goed gekeken naar alle mogelijkheden. Ik vind het ook heel fijn dat wanneer ik een vraag heb ik ze altijd kan mailen en bellen.

 

Mijn ervaringen met Emma at Work zijn dus heel erg positief en ik heb heel veel zin in de toekomst!’