Rabobank Foundation

Jill Bedrijven

AshleyAls ik gezond was geweest, dan had ik graag mijn eigen bedrijf willen hebben. En dan had ik natuurlijk ook mijn studie afgerond. Nu heb ik dat helaas niet kunnen doen. Ik heb eerst een MBO-opleiding richting toerisme gedaan. Maar helaas kreeg ik tijdens mijn eerste jaar van de opleiding ‘HBO Trade management Asia’ te horen dat ik pulmonale hypertensie heb.

Pulmonale Hypertensie is een zeldzame, progressieve aandoening van de bloedvaten in de longen. Er is dan een te hoge druk in de longslagaders waardoor inspanning lastig is. Traplopen, sporten en zware dingen tillen is heel uitputtend en kost veel energie. Ik heb klachten zoals vermoeidheid, weinig energie, benauwdheid en ik ben kortademig.

Om alle klachten onder controle te houden, slik ik een hele rits medicijnen. Het is onbekend waar mijn ziekte vandaan komt. Ik weet dan ook niet hoe snel ik achteruit ga. Ik denk dat dit sterk van mezelf afhangt. Ik ben op dit moment redelijk stabiel en mag zeker niet klagen. Maar dat komt ook omdat ik altijd blijf lachen, net zoals ik voorheen deed.

Ashley woont nog thuis met haar moeder en broer in Amsterdam. ‘Als ik deze ziekte niet zou hebben, zou ik een heel ander leven leiden. Dan was ik op dit moment aan het afstuderen. Ook zou ik dan nog intensief kunnen sporten. De andere dingen die ik vroeger deed, doe ik nu nog wel, alleen met mate. Het is rot om een ziekte te hebben. Vooral omdat ik ook weet hoe het is om gezond te zijn. Op sommige dagen ben ik boos en verdrietig, dat zijn mijn dipdagen. Nu begin ik het wel te accepteren, maar het is heel lastig. Het moet stapje voor stapje een plek krijgen.

Als ik mijn talenten laat zien, geloof ik dat ik dezelfde kansen heb als gezonde mensen. Naast mijn ziekte ben ik gewoon een mens en draai ik mee in de maatschappij. Ik wil niet in een hokje geplaatst worden omdat ik ziek ben. Ik kan misschien sommige dingen niet meer of minder goed dan vroeger, maar ook ik kan mijn steentje bijdragen.

Via Emma at Work heb ik als gastvrouw gewerkt op de Floriade. Daar ontving ik de Zonnebloem-gasten van de Rabobank Foundation. Nu doe ik administratief werk voor de Rabobank Foundation. Tegen jongeren met een beperking wil ik graag zeggen: Probeer zo positief mogelijk te blijven. Natuurlijk heeft iedereen zijn minder goede dagen, maar een positiever mens laat een betere indruk achter.’