Redouan Ait Chitt (Redo): blijf jezelf uitdagen!

Jill

Redouan Ait Chitt (Redo). 30 jaar geleden geboren met een afwijking, zoals hij zelf zegt een speling van de natuur, aan zowel zijn armen als zijn rechterbeen. Zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder en broer van een jongere zus die, een vraag die vaak gesteld wordt, geen afwijking heeft. Redo is een zeer succesvol professioneel danser en tourt met zijn dansgezelschap ILL-Abilities de hele wereld over. “Ik heb mezelf nooit gezien als iemand met een beperking, als anders. En omdat ik mezelf nooit als anders zag, hebben anderen mij ook nooit als anders gezien. Ik voelde me nooit buitengesloten”.

Een dikke huid opbouwen

Toen ik nog jong was zag ik dat soms wel anders. Ik dacht altijd, stel dat er een magische operatie zou zijn waardoor ik weer een normaal lijf zou hebben, dan zou ik het doen. Nu zou ik dat nooit meer willen. In mijn puberteit, toen mijn wereld wat verruimd werd en ik vaker met nieuwe mensen in aanraking kwam die mij niet kenden, heb ik flink geworsteld met wat anderen van me vonden. Die blikken van buitenaf, mensen die naar je wijzen, je uitlachen, dat is soms heel lastig. Bijvoorbeeld als je gaat zwemmen en je je prothese afdoet. Inmiddels heb ik een dikke huid opgebouwd, ik laat dingen van me afglijden. Ik richt me sterk op wat ik wel kan.

Dansen als test om te kijken wat je met je lichaam kan doen

Op mijn 14e begon ik met dansen. Dat was een leeftijd waarop ik mezelf aan het uitvinden was. Dansen was een goed middel waarin ik mezelf kon ontwikkelen. Ik had er echt geen talent voor. Ik was wel atletisch, had heel veel andere sporten gedaan zoals voetbal, basketbal en vechtsporten, en ik was muzikaal. Maar dansen kon ik niet. Ik heb er heel veel tijd in gestoken om mezelf te ontwikkelen. Dans was voor mij een uitdaging om te kijken wat ik met mijn lichaam kon doen. Ik kon niet alle bewegingen, maar gaf er een andere draai aan. Dat is ook het mooie aan breakdance, creativiteit staat voorop. Coole kleding aan en gaan! Toen ik op schoolfeesten kon dansen trok dat veel bekijks en leverde dat hele toffe reacties op. Dansen gaf me zelfvertrouwen. 

Goedbedoelde maar ongevraagde hulp

Als persoon met een aandoening moet je jezelf extra bewijzen. Je staat altijd een paar strepen achter en krijgt een andere behandeling, vaak ook ongevraagd. Mensen gaan er vaak vanuit dat je hulp nodig hebt. Zo was ik laatst mijn auto aan het stofzuigen bij een carwash. De persoon die naast mij zijn auto aan het stofzuigen was kwam naar me toe en vroeg of hij me kon helpen. Ik bedankte vriendelijk. Hij drong vervolgens nog een keer aan. Het is goedbedoeld, maar deze ongevraagde hulp is iets waar ik vaak tegenaan loop en velen met mij. Ik hoor ook vaak van mensen die in een rolstoel zitten dat ze ineens geduwd worden door wildvreemden. Nogmaals, het is goedbedoeld, maar niet nodig. Ik krijg ook regelmatig als ik vertel dat ik breakdancer ben de ‘grap’: “je hebt al een hoop gebroken zie ik”.  Zoals gezegd, ik heb een dikke huid, het doet me niet zoveel. 

Ik ben trots op wat ik doe en wat ik heb bereikt. Dat is zoveel meer dan veel mensen zonder beperking hebben bereikt. Ik leef mijn droom! Ik heb geleerd door te zetten. En heb een ontzettende bewijsdrang naar mezelf, om het beste uit mezelf te halen. 

Plannen voor de toekomst

Ik wil alles uit mijn danscarrière halen. Fysiek kan ik dit niet eeuwig blijven doen. Voor de uitbraak van Corona leefde ik mijn droom. Ik had een prachtige samenwerking met dansgezelschappen en was bezig met een internationale tour. Daar wil ik mee door blijven gaan. Daarnaast wil ik graag een boek schrijven over mijn leven. Een positief verhaal waarmee ik iedereen hoop te inspireren het beste uit zichzelf te halen. 

Redo’s tip voor jongeren met een fysieke aandoening 

Focus op je eigen kracht. Wees trots op jezelf en geloof in jezelf, dan geloven anderen ook in jou. Jij bent degene die het moet doen. Omring je met positieve mensen die je energie geven. Probeer niet te zijn zoals andere mensen. Kies je eigen pad en blijf niet altijd op de bekende weg, maar stap uit je comfort zone, daar zit de groei. Spring in het diepe. Je leert en groeit er altijd van.

Redo hoopt met zijn verhaal anderen te motiveren en te inspireren. Bekijk zijn videoboodschap hier: