Rosalie & de kracht van ontmoeting

Jill

Anderen om hulp vragen is iets wat veel mensen lastig vinden. Je doet het liever zelf. Toch kan een steuntje in de rug of een duw in de juiste richting goed van pas komen, helemaal wanneer je chronisch ziek bent. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar kan juist als overwinning voelen. Ook Rosalie trok aan de bel en kreeg veel meer dan alleen ‘hulp’. 

“Via een informatiebord in het ziekenhuis maakte ik voor het eerst kennis met Emma at Work. Ik was best nieuwsgierig en wilde graag meer weten, maar toch ook weer niet. Ik hoef dit toch helemaal niet zo te doen? Ik kan het toch prima zelf? Ja, ik kan het ook echt wel zelf, maar door alleen al het gesprek aan te gaan, maakte ik een stap in mijn acceptatieproces. Ik gaf gehoor aan mezelf door hulp te vragen. 

Je eigen verhaal

Om erachter te komen wat ik nou echt wilde, volgde ik een aantal trainingen. Eén van deze trainingen was de Spoonfit training waarbij we als groep leerde over de ‘lepelmethode’. Dit is een methode om te kunnen laten zien hoe het leven met een (chronische) ziekte is. Eén lepel staat voor activiteit en energie, en aan de hand daarvan leer je hoe je jouw dagen het beste kunt inplannen. Tijdens zo’n training ontmoet je natuurlijk ook anderen. Je leert van de training, maar vooral van elkaar. Ieder heeft een eigen waardevol verhaal.  

Mijn persoonlijke verhaal mocht ik uiteindelijk vertellen tijdens de uitreiking van de Emma at Work Award. Tijdens deze uitreiking werd er een award uitgereikt aan een werkgever die het afgelopen jaar hét verschil maakte voor jongeren met een fysieke aandoening of chronische ziekte. Ik raakte aan de klets en heb mijn netwerk tijdens dit event flink kunnen uitbreiden. Uiteindelijk kon ik bij een mooi bedrijf aan de slag wat mij tot mooie inzichten heeft gebracht. 

Impact maken

Als je je eigen verhaal vertelt voor een groot publiek, weet je pas hoeveel impact je kan maken als persoon. Gewoon, door dicht bij jezelf te blijven. Tijdens de trainingen ontmoette ik Puck, ook zij maakte impact op mij met haar verhaal. We woonden vlakbij elkaar in Amsterdam en konden fijn praten. Soms is het helaas zo dat de wereld heel kwetsbaar is en dit was ook in het geval van Puck. De realiteit is dan zwaar, de ziekte wint. Maar dat pakt haar verhaal niet af. Puck is en blijft een inspirerend persoon, haar nuchterheid en positiviteit is iets wat ik van haar mee neem. ‘Puck de dag’.