Yvette: ‘Mijn doel is om gelukkig te zijn, en dat gaat me momenteel aardig goed af’

Jill

Graag willen wij je voorstellen aan Yvette Wouters. In juli 2016 had Anniek Brummel, projectleider van JOP, een gesprek met Yvette. Met een extra zetje in de rug is Yvette erin geslaagd om toegelaten te worden tot de selecte groep Bikkels van de Bart de Graaff Foundation. Sinds 1 maart 2017 is zij begonnen met het volgen van haar passie, namelijk haar eigen taartenbakkerij Zoete Moed in Tilburg (www.zoetemoed.nl).

 

Vertel eens wat meer over jezelf?
Mijn naam is Yvette Wouters, 28 jaar, bijna 29! En ik heb een enorme passie voor bakken.  Het gevoel voor koken en bakken is vrij vroeg ontstaan, toen ik nog samen met mijn moeder vele uren in de keuken doorbracht. Niet veel later ben ik de opleiding Food Design & Innovation gaan volgen en werd de liefde voor koken en bakken alleen maar groter. Ik wist dat ik er ooit iets mee wilde gaan doen, maar wanneer dat was nog de vraag. Meteen na mijn studie was de stap nog te groot.

Na het afstuderen ben ik eerst een aantal jaar als accountmanager gaan werken. Bakken deed ik nog steeds erg graag in mijn vrije tijd. Vrij snel kreeg ik leuke bak opdrachten voor Kaldi Tilburg en TIEN Tilburg. Dit liep redelijk snel uit de hand, en na vier jaar heb ik er toch voor gekozen om van mijn hobby mijn werk te maken. Ook toen vond ik het een grote stap, maar zeker het proberen waard!

Vorig jaar heb ik JOP benaderd om te zien wat zij kunnen betekenen voor jongeren met een beperking. Tijdens dat gesprek kwam Zoete Moed ter sprake. Met veel enthousiasme kreeg ik de tip om de Bart de Graaff Foundation eens aan te schrijven met dit verhaal. En dat deed ik, en dat werd beloond met de naam Bikkel van het jaar 2016-2017!

Dit maakte mijn stap iets kleiner, of ook wel makkelijker genoemd. Uiteindelijk ben ik degene die het bedrijf zal runnen, maar met zoveel steun en advies vanuit de foundation en de DELA ben ik ontzettend ver gekomen.

Ondernemen is hard werken, maar ze zeggen altijd; Hard werken loont! Nou en of, ik krijg ontzettend veel positieve reacties op mijn werkzaamheden, maar ook op mijn lekkernijen natuurlijk. Het is super leuk om te doen waar je goed in bent, maar af en toe is het ook wel eens zwaar. Ondanks mijn plezier in het bakken, stribbelt mijn lijf ook wel eens tegen. Gelukkig heb ik tijdens de trainingen vanuit de Bart de Graaff Foundation geleerd om van je beperking, je kracht te maken. Dat is niet niks, maar als het lukt voel je jezelf zoveel sterker. En om niet te vergeten, mijn familie en vrienden steunen mij in alle opzichten.

Wat vond je het moeilijkste aan het starten en de knop om te zetten?
Het moeilijkste was om met volle overtuiging te zeggen; ik ga het doen. Ergens in mijn hoofd was er altijd een stemmetje dat zei; doe je er wel goed aan? Ga je het financieel wel redden zo? Wat nou als… Hierdoor ga je zelf enorm aan jezelf twijfelen. Vanaf het moment dat ik mijn vaste baan had opgezegd, kon ik voor de volle 100% bezig zijn met Zoete Moed. Bakken, klanten werven, ruimte inrichten, inkopen doen en noem maar op. Ontzettend gaaf, maar o zo spannend. Wat nou als er geen klanten komen? Dit waren 3 lange maanden, maar die werden beloondmet veel leuke enthousiaste klanten tijdens de opening. En sindsdien is het genieten!

Wat zou je graag willen delen met andere startende jonge ondernemers?
Door middel van Zoete Moed hoop ik niet alleen lekker te bakken voor iedereen, maar ook jongeren te stimuleren en te enthousiasmeren om voor zichzelf te beginnen. Haal de kracht uit je beperking en onderscheid jezelf hiermee van de rest.

Wat zou jij anderen willen leren of mee willen geven?
Ondernemen is niet altijd even makkelijk, maar je wordt erg blij van het volgen van je passie en juist dat levert je enorm veel energie op. Dit maakt het leven een stuk aangenamer!

Wat loop jij nu nog tegenaan? Wat zijn nu de uitdagingen?
Een van mijn uitdagingen voor de komende tijd is balans en rust in mijn lichaam vinden. Ik stuiter vijf dagen per week in de winkel van enthousiasme, en dat is me soms even teveel. Dat betekent dat ik buiten mijn comfortzone moet gaan en dat ik een deel van mijn bakkunsten ga delen. Dit vind ik reuze spannend! Het liefst zou ik mezelf kopiëren, wat natuurlijk niet mogelijk is.

Omdat je uiteindelijk toch wel zeven dagen per week met je werk bezig bent, vergt dat veel energie. Naast het leuke bakken, heb je ook de minder leuke werkzaamheden zoalsdministratie en inkopen doen. Dit hoort bij het ondernemen en is ook ontzettend leerzaam. de Bart de Graaff foundation heb ik geleerd hoe je een stappenplan kunt maken voor het financiële gedeelte. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar voor financiële verrassingen kunt komen te staan.

Waar ben jij het meest trots op?
Trots klinkt meteen als een super compliment voor jezelf en daar ben ik juist minder goed in.

Het meest trots was ik eigenlijk toen ik mezelf op televisie bekeek bij het programma ‘Je zal het maar hebben’ op BNN vara. Op dat moment was ik een maand of 3 bezig, en was het enorm druk waardoor je er maar weinig van geniet. Soort automatische piloot die aan gaat elke ochtend als je lekker aan het bakken bent. Pas toen ik mezelf terug zag dacht ik; Wat stoer, en super gaaf. En ja, dat was ik toch echt zelf. De reacties die ik naderhand kreeg waren heel bijzonder, en overweldigend.

Veel respect gekregen, maar ook al veel vaste klanten die toch nog even een keertje langs kwamen om te zeggen dat ze het niet wisten, maar het nu nog gaver vonden!

Wat zijn jouw persoonlijke- en ondernemersdoelstellingen?
Mijn doel is om gelukkig te zijn, en dat gaat me momenteel aardig goed af. Daarnaast heb ik een grote kinderwens die ik ooit wil vervullen. Zoete moed gaat erg goed, en ik hoop dat ik op korte termijn mag uitbreiden en iemand in dienst kan nemen. Met een extra werknemer, wordt de druk minder hoog en kan ik er nog meer van genieten. En kan ik straks werk en misschien wel kinderen combineren.

Hoe is de verdeling tussen werk en sociaal?
Met een eigen onderneming ben je full time aan het werk. Vooral het 1e jaar is het hard werken en belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Momenteel is werk  nog wel even 100%. Dat is niet erg, want hier heb ik voor gekozen. Ik begin ik steeds meer structuur te vinden, zodat ik ook meer vrije tijd over houd om leuke dingen te doen met vrienden en familie.

Wat ik van begin af aan met mezelf heb afgesproken is dat zondag mijn echt vrije dag is. Een dag zonder Zoete Moed. Nou ja, vooruit, soms een lekker taartje of toetje, maar dat is dan om er zelf van te mogen genieten!

Heb je goede voorbeelden van ondernemers? Wie inspireert jou en waarom?
Ik heb weinig echte voorbeelden, maar zeker wel mensen die mij inspireren, en die ook voor zichzelf begonnen zijn. Een van deze mensen is mijn allereerste klant, TIEN in Tilburg. Jantien runt deze zaak met veel passie en plezier. Ze is een enorm goed voorbeeld voor jonge ondernemers, waaronder ikzelf. Na veel leuke en leerzame gesprekken ben ik ook in het diepe gesprongen, en moet je me nu eens zien! Up and Running

Daarnaast heb ik een aantal hele leuke TV chefs zoals Nigella Lawson, die heerlijke taarten maken en je inspireren tot nieuwe dingen.

DREAM BIG, WORK HARD, AND YOU MAKE IT HAPPEN!