Crohn

Ziekte van Crohn en werk

juli 23, 2024
Emma at Work

Je hebt zojuist te horen gekregen dat je gediagnosticeerd bent met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Ongetwijfeld roept het dit een hoop vragen op. Wat betekent dit voor je toekomst en je werk? En kan je blijven werken met de ziekte van Crohn? Ik ben ineens chronisch ziek waar heb ik recht op? Met deze tips en inzichten zet je een positieve stap richting het vinden van jouw plek op de arbeidsmarkt met jouw Crohn.

Kan je (blijven) werken met de ziekte van Crohn?

Als je de ziekte van Crohn hebt, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over hoe dit je werk of toekomstige nieuwe baan kan beïnvloeden. Maar we willen je geruststellen: het hebben van Crohn betekent niet dat je niet kunt (blijven) werken. Het is echter belangrijk om open te zijn over je gezondheid en eventuele aanpassingen te bespreken die je werk makkelijker maken.

Sasha heeft de ziekte van Crohn en werkt veel plezier bij de bibliotheek van de VU. “Voor ik aan het werk ging wist ik niet goed wat ik wilde en hoe ik überhaupt moest praten over mijn chronische ziekte.

Het Mentor Program werd me aangeraden en ik dacht: “Alles wat ik kan meepakken qua opbouw van mijn skills, pak ik mee.”

aanpassingen op de werkvloer voor ziekte van Crohn Emma at Work
Ziekte van Crohn en werk

Aanpassingen op de werkvloer

Welke aanpassingen op de werkvloer en voor jouw werkzaamheden kunnen gedaan worden om rekening te houden met jouw beperking (fysieke uitdaging). Het vinden van een werkplek die flexibiliteit biedt en bereid is om aanpassingen te doen kan een groot verschil maken. Denk aan opties zoals:
* Flexibele werktijden
* De mogelijkheid om vanuit huis te werken
* Aanpassingen op de werkplek zelf, zoals een ergonomische stoel, een bureau in de buurt van een toilet of een rustige ruimte waar je even kan ontspannen als dat nodig is.

Wat vertel ik op mijn werk over mijn Crohn?

Wees open en eerlijk over je situatie op het werk. Als je bijvoorbeeld een slechte dag hebt vanwege de ziekte van Crohn, aarzel dan niet om dit met je werkgever of collega’s te bespreken. Open communicatie kan ervoor zorgen dat anderen begrip tonen en je beter kunnen ondersteunen. Bepaal samen met je werkgever wat nodig is om je werk zo goed mogelijk te blijven doen. Bespreek met je werkgever of er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn voor flexibele werktijden of thuiswerken op dagen dat je je minder goed voelt. Op die manier kun je je werk beter afstemmen op je gezondheid.

Solliciteren, moet ik melden dat ik Crohn heb?

Moet ik mijn ziekte in mijn CV vermelden? Het is wettelijk niet verplicht om je ziekte te vermelden in je CV. Het is aan jou om te beslissen of je dit doet. Maar timing is alles: Vertel over je ziekte wanneer het relevant is voor de functie en je het gevoel hebt dat je genoeg vertrouwen hebt opgebouwd met de werkgever. Wees daarnaast open over je behoeften en eventuele aanpassingen die je nodig hebt op de werkplek, maar benadruk ook je vaardigheden en wat je kunt bijdragen aan het team. Ga je binnenkort solliciteren? En wil je oefenen met hoe je jouw ziekte van Crohn op een professionele manier kan bespreken? Meld je dan gratis aan voor onze trainingen.

IK HEB de ziekte van Crohn EN NU? GEWOON MEEDOEN

Onthoud dat je niet alleen bent, en Emma at Work er altijd is om je te helpen en ondersteunen. In Nederland zijn meer dan 500.000 jongeren met een chronische ziekte. Met ons gratis programma de GAP TRACK zorg je dat je goed voorbereid bent op die baan: door training, coaching en kennismaking met ons netwerk van inclusieve werkgevers. Wil je gewoon meedoen? Schrijf je in!

Check onze vacatures

Heb jij Crohn, Reuma of een andere chronische aandoening en wil jij ook ‘gewoon meedoen’? Bekijk onze vacatures.

FAQ werk en crohn

Gerelateerd