Rosalie

Leren omgaan met jeugdreuma

februari 18, 2025
Emma at Work

Als kind vond Rosalie het lastig om te leren omgaan met jeugdreuma en te voelen wat haar lijf wél kon. De vele onderzoeken, operaties en medicijnen maakten het zwaar, terwijl ze alleen maar ‘gewoon’ wilde zijn. Gaandeweg, onder meer via Emma at Work, leert Rosalie haar ziekte te accepteren. Ze wil andere jongeren inspireren met haar verhaal en wordt ambassadeur bij Emma at Work. We vragen haar wat ze jou en andere jonge mensen het liefst wil meegeven.

“Mijn belangrijkste boodschap is: blijf bij je eigen verhaal! Ontdek wie je bent en wat bij jou past. Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent, dan kom je in je kracht te staan. Dingen die je niet leuk vindt, kosten veel energie. Energie die je vaak niet hebt. Doe dat dus niet.”

Leren omgaan met jeugdreuma: voelen wat je lijf kan


De basis voor die boodschap is Rosalies eigen verhaal. “Als kind wilde ik niets met mijn ziekte te maken hebben en er niet over praten. Ik kon zoveel dingen niet die andere kinderen wel konden.” In haar studententijd word Rosalie nieuwsgierig naar wat haar lijf wel kan door veel te sporten en te gaan reizen. “Ik ben daarbij vaak over mijn grenzen gegaan, maar bleek toch meer aan te kunnen dan ik dacht. Ook leerde ik om te voelen wat ik wel en niet kon. Ik kreeg er steeds meer vertrouwen in dat het wel goed ging komen.”

Talenten ontdekken


In 2019 sloot Rosalie zich aan bij Emma at Work. Bij Emma at Work ontdekte Rosalie dat leren omgaan met jeugdreuma niet alleen gaat over beperkingen, maar juist over het vinden van je eigen kracht “Ik leerde daar veel, doordat ik met andere jongeren in contact kwam die net als ik tegen uitdagingen rond hun gezondheid aanliepen. Dat zorgde voor herkenning. Ik vond een baan, maar die bleek niet bij mij te passen. Ontdekken waar je talenten niet liggen, is ook een waardevolle les. Emma at Work gaf mij de kans op evenementen, bijvoorbeeld tijdens het 15-jarig jubileum van Emma at Work in Koninklijk Theater Tuschinski, mijn verhaal te vertellen. Ik vond het zo gaaf om daarmee anderen te inspireren! Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt: ik train jongeren in talentontwikkeling en persoonlijke groei.”

Wat Rosalie ontdekte via Emma at Work:

  • Het belang van een netwerk met gelijkgestemden
  • De kracht van talentontwikkeling
  • Hoe ervaringen delen anderen inspireert

Herkenning en verbinding bij Emma at Work


Ook bij Emma at Work mag Rosalie trainingen geven, onder meer de eerste training die jongeren volgen als ze zich aanmelden. “Dat is echt zo leuk: iedereen zit in hetzelfde schuitje en dat geeft enorm veel verbinding. Natuurlijk is ieders situatie anders. Sommige jongeren, zoals ik, weten al van jongs af aan dat ze ziek zijn of een andere fysieke uitdaging hebben. Anderen weten dat pas net en moeten ineens hun hele toekomstbeeld aanpassen. Toch zijn veel dingen hetzelfde, bijvoorbeeld dat je vaak moe en beperkt bent, dat je niet mee kan doen met iedereen om je heen. Dat geeft herkenning. Ik zie in al mijn trainingen dat jongeren echt een ontdekkingsreis doormaken: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?”

Wil je meer weten over hoe jongeren met jeugdreuma hun talenten ontwikkelen? Bekijk dan de trainingen bij Emma at Work

Ambassadeur


Daarnaast is Rosalie ambassadeur geworden bij Emma at Work. Als ambassadeurs vormen ze een ontzettend leuk en hecht team. Ook zien ze veel herkenning bij elkaar. “Op basis van onze eigen ervaringen en behoeften organiseren we activiteiten voor andere jongeren. Zo hebben we een Zomerevent georganiseerd en maken we plannen voor een podcast. Bij Emma at Work krijgen we alle ruimte om die initiatieven uit te werken.”

Ademwerk als hulpmiddel bij pijn


Zelf heeft Rosalie al een aantal jaren geen ontstekingen meer. “Wel ben ik snel moe en heb ik soms onverklaarbare pijnen, maar ik ben heel blij dat ik niet dagelijks pijn heb en geen medicijnen meer slik. Ik kijk er erg naar uit om in de toekomst nog meer jongeren te trainen en te inspireren, dat geeft me echt energie. Ik merk dat als ik goed in mijn vel zit, pijn en vermoeidheid naar de achtergrond verdwijnen.” Naast het werk sport en danst Rosalie nog steeds veel. “Ook probeer ik regelmatig ademwerk te doen, thuis of door een ademsessie te volgen. Die sessies werken voor mij heel goed. Door naar de pijn te ademen, kan ik die doorvoelen en daarna loslaten. Ik vind het heel interessant wat ademen voor je lijf doet.” Rosalie hoopt ooit, of misschien wel binnenkort, een opleiding Ademwerk te doen. “Zodat ik ademtechnieken in mijn werk als trainer en coach kan toepassen.”

Gerelateerd