Ziektewet, WIA, Wajong, Participatiewet, no-riskpolis – als werkzoekende met een beperking krijg je te maken met veel verschillende termen. Wij leggen de belangrijkste wetgeving voor je uit, zodat je precies weet waar je recht op hebt en hoe je het kunt gebruiken bij het vinden van een baan.
Als werkzoekende met een fysieke uitdaging kun je te maken krijgen met verschillende wetten en regelingen die jou kunnen helpen bij het vinden van een baan. Op welke uitkering heb je recht en wat zijn de gevolgen voor je inkomsten? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Wat is de Participatiewet en hoe helpt deze jou? Heb je een chronische ziekte of beperking en heb je begeleiding of ondersteuning als je gaat werken? Dan kun je te maken krijgen met de Participatiewet. Maar wat is de Participatiewet? ‘Participatie’ betekent meedoen in de samenleving. Ook als het om werk gaat (arbeidsparticipatie). Wat is de Participatiewet? De Participatiewet is bedoeld om ervoor te zorgen dat meer mensen met een beperking kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. Deze wet vervangt sinds 2015 de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wajong voor nieuwe gevallen. Wat houdt dit in? De wet biedt ondersteuning aan mensen die extra hulp nodig hebben om werk te vinden, bijvoorbeeld via jobcoaching of aanpassingen op de werkplek.
Wat is de banenafspraak? De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers, om te zorgen dat er meer mensen met een lichamelijke-, verstandelijke- of psychische ziekte/beperking aan het werk kunnen gaan (eventueel met extra begeleiding of een aangepaste werkplek). In dit akkoord is er afgesproken de komende jaren stapsgewijs (uiterlijk tot 2026) 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Met een Indicatie banenafspraak maak je meer kans op een baan. Maar wat betekent een indicatie banenafspraak voor jou? Deze regeling stimuleert werkgevers om mensen met een beperking aan te nemen. Een indicatie banenafspraak is een verklaring die jij van het UWV krijgt als jij onder de doelgroep van de banenafspraak valt. Hiermee wordt jij automatisch ingeschreven in het doelgroepregister.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een indicatie banenafspraak/registratie doelgroepenregister? Vraag dan via de website van het UWV een beoordeling arbeidsvermogen aan.
Het doelgroepenregister is een hulpmiddel om werkgevers te helpen geschikte kandidaten met een beperking te vinden. Maar wat is het doelgroepregister precies en wat heb je eraan? Het doelgroepregister is een register waarin mensen staan die door een lichamelijke-, verstandelijke- of psychische ziekte/beperking moeite hebben bij het vinden van passend werk. Wanneer je een indicatie banenafspraak hebt gekregen van het UWV, kom je automatisch in het doelgroepregister te staan. Door middel van het doelgroepregister wordt de communicatie tussen werknemers en werkgevers makkelijker gemaakt, doordat jij kan solliciteren op passende vacatures maar werkgevers jou ook kunnen vinden.
Wat zijn de voor- en nadelen van in het doelgroepenregister staan? Het doelgroepenregister helpt je om een passende baan te vinden, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.
1. Het risico op stigmatisering en discriminatie blijft bestaan.
2. Er komen administratieve lasten bij kijken, zoals het bijhouden en raadplegen van het doelgroepenregister.
3. Er gelden specifieke criteria om in aanmerking te komen voor inschrijving, wat niet iedereen even makkelijk vindt.
Door deze punten in overweging te nemen, kun je bepalen hoe het doelgroepenregister jou kan helpen bij het vinden van een baan.
Wanneer krijg je een Ziektewetuitkering? Ben je korter ziek dan 2 jaar, in dienst van een werkgever en word je ziek? Dan blijft je werkgever in de meeste gevallen je loon doorbetalen. Meld je zo snel mogelijk ziek en maak duidelijke afspraken. Je werkgever kan een Ziektewetuitkering voor je aanvragen bij UWV.
Heb je geen werkgever en ben je ziek? Met de Ziektewet is geregeld dat zieke mensen die geen vaste baan hebben en geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Denk hierbij aan een uitzend-, oproep- of invalkracht, maar ook als je contract afloopt tijdens je ziekteperiode. Het UWV begeleidt dan ook jouw re-integratie.
Wat is een WIA-uitkering? Ben je bijna 2 jaar ziek en kun je daardoor niet of minder werken? Dan kun je een WIA-uitkering aanvragen (let op: je wordt beoordeeld door een bedrijfsarts). De WIA-uitkering krijg je dan in plaats van het loon dat je van je werkgever krijgt of van de Ziektewet. Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. De WGA-uitkering krijg je als je nu of in de toekomst weer (meer) kunt werken. De IVA-uitkering krijg je als je niet of bijna niet meer kan werken.
Een Wajong-uitkering is een uitkering die je krijgt als je een ziekte of handicap hebt gekregen waardoor je nooit meer kunt werken. Je hebt recht op een Wajong-uitkering als je ziek of gehandicapt bent op jouw 18de verjaardag. Is de ziekte of handicap ontstaan tussen jouw 18de en 30ste verjaardag, dan krijg je alleen een Wajong-uitkering als je in het jaar daarvoor minimaal 6 maanden een opleiding hebt gevolgd.
Wat is een no-riskpolis en hoe werkt het? Wat is een no-riskpolis? Een no-riskpolis vergroot je kansen op het vinden van werk, omdat een werkgever geen (financieel) risico loopt wanneer je gedurende je werk ziek wordt.
Wanneer kom je in aanmerking? Ben je 16 jaar of ouder en ondervind je door je ziekte of beperking belemmeringen tijdens je opleiding óf ben je klaar met je opleiding, maar heb je gedurende je opleiding belemmeringen ondervonden, studievertraging opgelopen of opleiding niet af kunnen ronden? Dan kun je mogelijk onder de no-riskpolis vallen. Je hebt dan wel een no-riskverklaring van UWV nodig. Heb je een WIA- of Wajong-uitkering? In dat geval heb je automatisch een no-riskpolis.
Onze talenten en ambassadeurs met een fysieke uitdaging delen hun persoonlijke ervaringen en tips met jou.
Wanneer jij een IVA-uitkering (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) hebt, mag jij vrijwilligerswerk doen zonder dat dit invloed heeft op jouw uitkering. Ga jij ergens betaald aan het werk, dan heeft dit wel invloed op jouw IVA-uitkering. Het verdiende loon wordt ingehouden op jouw uitkering en er kan zelfs een nieuwe herkeuring door het UWV plaatsvinden. Wanneer blijkt dat jij voor minimaal 35% weer aan het werk kan, dan wordt de IVA-uitkering vervangen door de WGA-regeling.
Absoluut. Het kan extra helpen om ook ingeschreven te staan bij Emma at Work. Hoe meer mensen met je meekijken naar werk, hoe beter. Daarnaast focussen wij ons echt op de ondersteuning op het gebied van chronische fysieke aandoeningen en daarmee onderscheiden wij onze begeleiding van het UWV. Via Emma at Work kun je naast je zakelijke netwerk ook je privé netwerk uitbreiden. Je ontmoet andere kandidaten die met dezelfde uitdagingen te maken hebben en dat kan heel erg prettig zijn.
Met een indicatie banenafspraak kun je naar jouw gemeente gaan en zij kunnen jou helpen met het vinden van een baan. Ook kun je (online) zelf opzoek gaan naar vacatures. Wanneer jij gevonden wil worden door werkgevers die werknemers uit het doelgroepregister zoeken, dan moet je in jouw CV op werk.nl het vakje “banenafspraak” aanvinken.
Wil jij ook ‘gewoon’ meedoen? Dat kan! Sluit je aan bij onze community aan ga (weer) aan het werk.