‘Ik probeer altijd in uitdagingen te denken’

februari 1, 2024
Emma at Work

Rick is 25 jaar, woont in Alkmaar en heeft een visuele uitdaging. ‘Ondanks mijn uitdaging op het gebied van zien en energiebalans als gevolg van hersenletsel, heb ik geprobeerd altijd in uitdagingen te denken. Na een lange zoektocht en wat tegenslagen op schoolgebied, werk ik nu met veel plezier bij de bank.

Ik was acht jaar toen ik slechtziend werd als gevolg van een hersentumor. Voor die tijd heb ik altijd goed gezien en was mijn leven vrij overzichtelijk. Na veel behandelingen en het opnieuw leren van dagelijkse taken zonder zicht was mijn eerste doel: integreren in de samenleving. Gewoon meedoen was niet zo eenvoudig als verwacht. Voetballen op straat en het vinden van een bijbaantje werden uitdagingen. Ik besefte pas echt hoe visueel ingesteld de maatschappij is na het verlies van een deel van mijn gezichtsvermogen.

“Ik heb altijd geprobeerd in uitdagingen te denken”

Rick

Kansenongelijkheid

Tijdens mijn schoolperiode viel me op dat Nederland vooropliep met aanpassingen en hulpmiddelen, maar kansenongelijkheid bleef me achtervolgen. Waarom krijgt een vriend wel een baan bij de plaatselijke supermarkt en ik niet? Waarom moet ik een week wachten op een aangepast, grootletter examen terwijl een klasgenoot morgen al kan examen doen? Deze ervaringen gaven me een sterk gevoel van ongelijkheid.

Na mijn studie wilde ik aandacht vragen voor het verbeteren van de mindset rond kansenongelijkheid. Ik sloot me aan bij Emma at Work en nam deel aan een groep die naar een artsencongres ging. Daar benadrukten we het belang van directe begeleiding na de diagnose, met focus op mogelijke obstakels en kansen. Ook voerden we gesprekken met werkgevers over het functioneren binnen verschillende situaties op werk.

Kansen en uitdagingen

Ik werk nu bij de bank. Mijn rol omvat het delen van ervaringen en het ondersteunen van mensen met arbeidsuitdagingen. Ik help met tips en tricks, zoals het verbinden van mensen en het bedenken van praktische oplossingen voor werkgerelateerde vraagstukken. Door de jaren heen heb ik geleerd om obstakels en beperkingen te zien als kansen en uitdaging voor een nieuwe manier van leven. Het omzetten van uitdagingen in kansen kost minder energie. Natuurlijk heb ik óók wensen. Het zou fantastisch zijn als er minder verschillen komen tussen mensen met en zonder functie-uitdagingen. Ik geloof dat het begint met het vertellen van verhalen en het wegnemen van vooroordelen.

“Ik geloof dat het begint met het wegnemen van vooroordelen”

Rick

Gerelateerd