Behrad (18) is naast school, hij zit in het examenjaar van de havo, volop bezig met zijn grootste passie: foto’s en video’s maken over onderwerpen die hem raken, zoals geloof en persoonlijke ontwikkeling.
“Ik heb een eigen YouTubekanaal waarmee ik anderen wil inspireren.” Zijn grootste droom? Van zijn hobby zijn werk te maken. Dat hij de ziekte van Duchenne heeft, weerhoudt hem geenszins.
Behrad heeft de spierziekte Duchenne, een progressieve spierziekte, waardoor zijn spieren steeds zwakker worden. Dit maakt hem afhankelijk van een elektrische rolstoel.
“Mijn spieren worden steeds zwakker, maar gelukkig gaat mijn fijne motoriek nog goed.” vertelt hij. “Dat maakt dat ik me echt kan uitleven in het maken en bewerken van foto’s en films. Photoshop en videobewerking zijn echt mijn ding geworden.“Mijn droom is om hier later ook mijn werk van te maken.”
Ik zou het geweldig vinden als ik later werk kan vinden waarin ik iets met film en Photoshop kan doen.”
Twee jaar geleden wilde Behrad graag een bijbaan, om geld te verdienen en werkervaring op te doen. “Maar als je in een rolstoel zit, is het niet makkelijk om een bijbaantje te vinden.” Via school kreeg Behrad de tip om eens contact op te nemen met Emma at Work.
“Dat heeft me geen bijbaan opgeleverd, want bedrijven vonden me nog te jong. Maar ik heb wel heel veel geleerd van het traject bij Emma at Work.
Behrad volgde bij Emma het Work het pitchprogramma én het mentorprogramma. Die ervaring gaf hem meer zelfvertrouwen en hielp hem om zich professioneel te presenteren.
Wat Behrad leerde:
“Ik leerde daardoor hoe ik mezelf kan presenteren aan een bedrijf. Dat had ik nog nooit gedaan. Samen met mijn mentor schreef ik een pitch en kreeg ik vertrouwen in mijn verhaal. Mijn mentor werkt voor een bedrijf dat auto’s importeert en samen bezochten we de showroom van Porsche. Dat vond ik supertof, omdat ik auto’s heel gaaf vind en toen ook veel met het fotografen van auto’s bezig was.”
Hoewel Behrad niet meteen een bijbaan vond, is hij blij dat hij met Emma at Work is contact is gekomen. “Ik weet nu veel beter wat bij me past.” Na de havo wil Behrad zich in een tussenjaar nog verder bekwamen in Photoshop en videobewerking. “Ik wil eerst ontdekken hoe ik daar zelf in kan groeien, en daarna beslissen of ik nog een opleiding wil doen. Misschien heb ik geen verdere opleiding nodig, of misschien ontdek ik juist welke opleiding bij mij zou passen.
“Uiteindelijk hoop ik van deze hobby mijn werk te kunnen maken.” Of dat een reële droom is, met zijn spierziekte? “Ja,” antwoordt Behrad vol overtuiging. “Ik weet natuurlijk niet hoe de toekomst eruit ziet, maar ik zie bij veel mensen dat het lang goed gaat. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer hulpmiddelen. Ik maak me daarom niet heel veel zorgen en richt me liever op wat ik wél kan.”
Wat Behrad andere jongeren wil meegeven? Dat het belangrijk is om te kijken naar wat je wél kunt, ook als je een beperking hebt.
“Als je een beperking hebt, kan het lastig zijn om werk te vinden. Soms zien bedrijven vooral wat er niet kan, maar Emma at Work denkt in mogelijkheden. Zij gaan met bedrijven in gesprek en laten zien wat jij in huis hebt. Je krijgt niet alleen begeleiding, maar ook inzicht in wat bij je past. Je komt in contact met mensen die je verder helpen en ontdekt steeds meer wat je echt wilt.” Zijn advies aan leeftijdsgenoten is dan ook:
“Heb je een passie? Ga ervoor. Je kunt echt groeien, als je jezelf de kans geeft en Emma at Work kan je daar supergoed bij helpen.”
Heb jij een fysieke uitdaging en wil je werk vinden dat echt bij je past? Of ken je iemand die daar hulp bij kan gebruiken? Emma at Work ondersteunt talenten met een chronische aandoening bij het vinden van een passende baan, stage of bijbaan.
Je kunt bij ons ook terecht voor trainingen en workshops waarmee je werkt aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Laat je inspireren door de verhalen van anderen of neem contact met ons op voor advies over jouw situatie. Onze consultants denken graag met je mee. Meld je hier direct aan.
Duchenne is een erfelijke spierziekte die voornamelijk bij jongens voorkomt. Door een fout in het dystrofine-gen missen de spieren een belangrijk eiwit, waardoor ze geleidelijk verzwakken. Dit proces begint vaak al op jonge leeftijd en leidt uiteindelijk tot ernstige spierzwakte, inclusief de ademhalings- en hartspieren.