Amankay

Vertel over je beperking

december 31, 2024
Emma at Work

Amankay bouwde dankzij haar doorzettingsvermogen, ondersteuning van Emma at Work en de inclusieve aanpak van het Amsterdam UMC een carrière op. Haar verhaal laat zien dat kleine aanpassingen en een open blik het verschil kunnen maken voor een jong talent met een chronische fysieke beperking.

Amankay voelt zich als een vis in het water bij het Amsterdam UMC waar ze in 2020 begon als administratief medewerker. Dat was voor die tijd wel even anders voor haar. Werkgevers zagen haar beperking als obstakel. “Als ik aangaf dat ik door vermoeidheid meer tijd nodig had, kreeg ik te horen dat ik net als iedereen gewoon moest werken. Ze vonden me te ingewikkeld. Ik werd daar heel onzeker van, terwijl ik heel graag wilde werken. Werken maakt me zelfstandiger en ik wil net als andere leeftijdsgenoten ervaringen kunnen delen over het werk.”

Meer zelfvertrouwen

Via een vriend kwam Amankay in contact met Emma at Work. “Al snel kreeg ik een baan bij het Amsterdam UMC. Terwijl ik daar werkte heb ik het mentorprogramma* gevolgd, daar heb ik veel aan gehad. Ik kreeg een mentor die zag dat ik onzeker was. Ze zei: ‘Het maakt niet uit of je een beperking hebt. Het duurt misschien wat langer, via een andere weg, maar als je er wilt komen, dan kun jij dat. Dat gaf meer zelfvertrouwen.“

Wat heb je nodig?

Amankays leidinggevende Peter speelde ook een belangrijke rol in de sollicitatieprocedure. “Tijdens een sollicitatiegesprek mag je niet vragen naar iemands aandoening”, legt Peter uit. “Je moet niet speciaal kijken naar iemand met een beperking. Je vraagt gewoon wat nodig is om het werk te doen. Je zult zien dat de aanpassingen vaak minimaal zijn. Amankays rechterhand functioneert minder goed, ik denk dan: je hebt nog een linkerhand om te typen en de telefoon op te nemen. Dat is geen groot probleem. En met een aangepast toetsenbord met de cijfers aan de linkerkant en een headset, kom je een heel eind. Voor Amankay’s visuele beperking kreeg zij een sterkere lamp.”

Hulphond Vito

Hulphond Vito helpt Amankay ook zelfstandiger door het leven te gaan. Hij gaat elke dag mee naar haar werk en wijkt geen seconde van haar zijde. Amankay: “Vito is nu anderhalf jaar, hij was nog een pup toen ik hem kreeg en zat nog in zijn trainingstraject. Hij helpt mij onder andere met aankleden en ruikt wanneer ik een epileptische aanval ga krijgen, dan val ik namelijk even helemaal weg. Door mijn visuele beperking kan ik bijvoorbeeld geen afstanden schatten, ook daarbij is Vito een grote hulp. Ik voel me veilig als hij bij mij is.”

Waardevolle collega

Amankay’s succes bleef niet onopgemerkt in het ziekenhuis. Na enkele jaren werken bij het bedrijfsbureau, werd ze benaderd door de afdeling elektrotechniek. “Ze zagen hoe goed Amankay functioneerde en wilden haar graag in hun team hebben,” vertelt Peter trots. “Ze heeft het volledig aan zichzelf te danken. Haar houding en inzet maken haar een waardevolle collega.” Amankay: “In het begin was ik nog onzeker, maar collega’s hielpen me om in te zien dat ik het werk aankon. Ik heb geleerd mijn beperking te accepteren en ben trots op wie ik ben.”

Bespreekbaar maken

“Door te focussen op mogelijkheden en praktische oplossingen, kun je mensen met een beperking niet alleen een kans bieden, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan je team”, vertelt Peter. “Kijk niet naar wat er minder goed gaat, maar naar wat iemand nodig heeft om te slagen.” Amankay benadrukt dat openheid belangrijk is. “Ik vertel over mijn beperking en waar een werkgever rekening mee moet houden.  Zo voorkom je achteraf problemen. Je hoeft niet in detail te treden, maar het bespreekbaar maken helpt.”

Amankays droom is om ooit met de techneuten van haar afdeling samen te kunnen werken. Of dat realistisch is, weet ze nog niet. “Ik moet kijken hoe mijn gezondheid zich ontwikkelt, wat ik wel kan en niet kan. Ik zou wel heel graag de elektrische kant opgaan, maar met één hand is dat werk lastig. Misschien kan ik in de toekomst af en toe helpen.”

*Een Mentor Programma (MP) vindt plaats bij een van de members van Emma at Work. Deze members zijn werkgevers in Nederland die graag Emma at Work-talenten in huis willen hebben. Tijdens een MP worden kandidaten en medewerkers van de desbetreffende member aan elkaar gekoppeld en in een halfjaar tijd werken zij samen aan uiteenlopende persoonlijke doelen. Leerzaam voor kandidaat en zeker ook voor de mentor.

Gerelateerd