Tips & inzichten

Reuma en werk

Kan je werken met reuma? Als jongere met reuma, begrijpen wij bij Emma at Work de uitdagingen waar je voor staat als je wilt werken. Maar weet je wat? Werken voor mensen met reuma is absoluut mogelijk, en we staan klaar om je te helpen bij elke stap op de weg. In dit artikel delen we waardevolle tips en inzichten om jou te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk!

Jij bent een uniek talent

Laten we starten met iets belangrijks: jouw unieke talent wordt niet bepaald door je reuma, het zegt niets over wie je bent. Twijfel je aan de mogelijkheid om te werken met een beperking? Je bezit voldoende talenten die je kunt benutten op de werkvloer, ondanks je reumatische aandoening. Bij Emma at Work stimuleren we je om trots te zijn op wie je bent, geven we inzicht in wat je kunt bereiken en helpen we je om eventuele obstakels te overkomen.

Voorbereiden op werk

Wat drijft jou? Waar ben je gepassioneerd over? Neem de tijd om jouw interesses en sterke punten te verkennen. Door te weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent, kun je gerichter zoeken naar banen die bij jou passen. Een goede voorbereiding is key als je op zoek bent naar werk. Zorg ervoor dat je een overtuigend CV opstelt waarin je jouw vaardigheden benadrukt en ervaringen opneemt. Daarnaast is het handig om te oefenen met sollicitatiegesprekken, zodat je zelfverzekerd en optimaal voorbereid bent wanneer het moment daar is. Wil je graag meer weten over solliciteren en werken met een beperking? Check dan onze sollicitatietips!

Wees open over je reuma

Als het gaat om jouw reuma, wees dan niet bang om er openlijk over te praten tijdens sollicitatiegesprekken of op de werkvloer. Het is belangrijk dat jouw werkgever op de hoogte is van jouw behoeften en eventuele aanpassingen die nodig zijn. Gelukkig zijn er veel werkgevers die bereid zijn om aanpassingen te doen om jou te ondersteunen. Of het nu gaat om flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden of ergonomische aanpassingen op de werkplek, er zijn opties beschikbaar om het voor jou gemakkelijker te maken. Bij Emma at Work hebben we trainingen ontwikkeld die je kunnen helpen met het voeren van deze gesprekken.

Leven en werken met reuma. Vind je balans

Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Neem regelmatig pauzes, luister naar je lichaam en zoek de juiste balans tussen werk en rust. We begrijpen als geen ander hoe belangrijk zelfzorg is en hoe lastig het kan zijn om op tijd je grenzen aan te geven. We helpen je graag bij het vinden van die balans. En ben je benieuwd hoe andere jongeren met reuma of een andere beperking hiermee om gaan en welke ervaringen zij hebben? Lees hier het verhaal van Iris.

Ik heb reuma en nu? Gewoon meedoen

Dus denk jij ”ik heb reuma en nu?”. Met deze tips en inzichten zet je een positieve stap richting het vinden van jouw plek op de arbeidsmarkt met jouw reuma. Onthoud dat je niet alleen bent, en Emma at Work er altijd is om je te helpen en ondersteunen. Met ons gratis programma de GAP TRACK zorg je dat je goed voorbereid bent op die baan: door training, coaching en kennismaking met ons netwerk van inclusieve werkgevers. Wil je gewoon meedoen? Schrijf je in!

Doe je mee?

Genoeg gelezen? Schrijf je in en ga meteen aan de slag met jouw toekomst.

 • Kan ik werken met reuma?
  Ja, het is zeker mogelijk om te werken als je reuma hebt. Als de symptomen ernstig zijn, kan het zijn dat je in sommige gevallen niet in staat bent om bepaalde taken uit te voeren. In dat geval kan het belangrijk zijn om samen een werkgever naar passende oplossingen te zoeken, zoals aangepast werk of andere vormen van ondersteuning. Emma at Work kan je in dit proces ondersteunen!
 • Wat voor een werk kan ik doen met reuma?
  Het is belangrijk om rekening te houden met je eigen vaardigheden, interesses en de ernst van je aandoening. Flexibiliteit op de werkplek en open communicatie met een werkgever is essentieel bij het overwegen van verschillende carrièremogelijkheden met reuma. Een paar job suggesties: kantoorwerk, creatieve beroepen, onderwijs, marketing en communicatie, gezondheidszorg, IT of consultancy.
 • Waar heb ik recht op als ik reuma heb?

  Als je door jouw klachten niet of minder kunt werken, heeft dit gevolgen voor je inkomen. Afhankelijk van je werkverleden en persoonlijke situatie kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering. Waar kun je terecht?

  Bij het UWV: Het UWV regelt uitkeringen zoals de Ziektewet-, WW-, WIA- en Wajong-uitkeringen. Wil je weten hoe dit is geregeld en hoe je een uitkering aanvraagt? Lees verder op de website van het UWV

  Bij de gemeente: Als je geen recht hebt op een van de bovenstaande uitkeringen, zou je mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een bijstandsuitkering. Deze kun je aanvragen bij jouw gemeente.

 • Kan ik me ook inschrijven als ik alleen een baan zoek?
  Ja, hoor. In je intakegesprek met jouw consultant kun je heel gericht aangeven wat je zoekt. Het begeleidingstraject wordt dan wat ook minder intensief.
 • Hebben de jongeren die ingeschreven staan bij Emma at Work een indicatie banenafspraak? Staan zij in het doelgroepregister?
  Nee, niet allemaal. Onze jongeren zijn een afspiegeling van de samenleving. Van VMBO-T/GL tot en met WO. Emma at Work ondersteunt een brede doelgroep dus ook jongeren zonder indicatie banenafspraak. Juist deze groep jongeren valt vaak tussen wal en schip vallen en moet concurreren met gezonde jongeren én jongeren met een indicatie banenafspraak. Zij hebben onze hulp hard nodig, en uw hulp ook!