Accepteren dat je een chronische ziekte hebt, is niet altijd even makkelijk. Daar weet Rosalie alles van. Inmiddels heeft ze haar jeugdreuma geaccepteerd en werkt ze als Community Manager waar ze mensen met een verhaal een plaats geeft en laat zien wat voor (alternatieve) zorg er in Nederland is.
“Van de tijd waarin ik als anderhalf jarig meisje gediagnosticeerd werd met jeugdreuma, kan ik me nog maar weinig herinneren. Wat ik wel heb onthouden zijn de vervelende onderzoeken en operaties in het ziekenhuis. Bloedonderzoek, MRI-scans en het gedag zeggen van je ouders nét voor een operatie.”
“Vroeger vond ik het moeilijk om met mijn chronische ziekte om te gaan. Ik wilde naar school, met vriendinnen afspreken en meedoen aan een sport. Ik wilde net als andere kinderen zijn en ‘gewoon’ kunnen meedoen. Ik wilde niet over mijn ziekte praten, omdat ik de stempel ‘reuma’ en ‘ziek zijn’ niet wilde hebben.”
“Sinds anderhalf jaar ben ik aangesloten bij Emma at Work. Na een training in Rotterdam werd ik gevraagd om als ‘Verstopt Talent’ te spreken bij de Emma at Work Award uitreiking 2019. Dit was voor mij een eyeopener. Er is zo veel talent dat verstopt zit. Hierdoor ben ik nog een stapje dichterbij mezelf gekomen: Ik heb veel mensen bereikt met mijn verhaal, terwijl ik twee jaar geleden helemaal niks met mijn jeugdreuma te maken wilde hebben.
Rosalie“Mijn chronische ziekte is eigenlijk gewoon mijn kracht. Het is mijn verhaal waar ik sterk mee ben.”
Mijn chronische ziekte is eigenlijk gewoon mijn kracht. Het is mijn verhaal waar ik sterk mee ben. Ik wil anderen inspireren, ik wil ze kunnen raken en hen de kracht laten voelen. Ook wil ik jongeren helpen die pas net een diagnose hebben gekregen en struggelen in hun acceptatie. Mijn verhaal vertellen geeft energie en motivatie om door te gaan. Mensen vertellen dat je ziek bent kan juist een kracht zijn. Jouw verhaal is jouw kracht. Ik accepteer dat ik af en toe even op de stopknop moet drukken, want dat hoort er ook bij. Maar ik ben en blijf ‘gewoon’ Roos en dat is onwijs leuk!”
Rosalie werkte als redacteur bij een mediaproductie, maar merkte al snel dat ze jongeren wilde helpen. Inmiddels is ze werkzaam als Community Manager bij ‘Wij Netwerk’, waar ze verhalen van ervaringsdeskundigen tot zorgprofessionals een podium geeft. Daarnaast is ze trainer bij Young Impact. Young Impact gelooft dat jongeren de wereld positief kunnen veranderen en dat zij energie en talent hebben om impact te maken op anderen en henzelf.