Ik heb mijn eigen weg gevonden naar werk

april 18, 2024
Emma at Work

Op de middelbare school zag ik veel van mijn vrienden en klasgenoten bijbaantjes scoren. Het gaf hen de vrijheid om hun eigen spullen te kopen, leuke activiteiten te ondernemen, en snacks te halen in de kantine. Nu waren mijn ouders niet de lastigste en kreeg ik genoeg zakgeld of kochten zij spullen voor mij, maar toch ontstond de wens om mijn eigen geld te verdienen. Ik dacht ook aan de toekomst: het zou handig zijn om wat werkervaring op te doen voor mijn studie.

Vanwege mijn beperking is het niet mogelijk om bijvoorbeeld vakkenvuller te worden, wat veel mensen op die leeftijd als bijbaan hadden. Ik wilde uitzoeken wat de mogelijkheden waren met vacatures voor mensen met een beperking. Mijn zoektocht bracht me uiteindelijk bij Emma at Work, nadat ik online had gezocht naar mogelijkheden. Ik besloot me aan te melden, nieuwsgierig naar wat ze te bieden hadden.

Bijbaan

Mijn consultant was eerlijk en vertelde me dat er niet veel vacatures waren voor een 16-jarige in Zwolle. Dat vond ik jammer, maar mijn doel was meer om te zoeken naar mogelijkheden. Als daar een bijbaan uit zou komen, zou dat top zijn, maar ik wilde vooral meer informatie. Hij wees me op de GAP Track: vier online trainingen gericht op het ontdekken van mijn interesses, het opbouwen van mijn cv en het voorbereiden op sollicitaties. Ondanks mijn jonge leeftijd leek me dit waardevol, omdat ik me wilde voorbereiden op mijn toekomst. De trainingen waren precies wat ik nodig had. Ze hielpen me bij het zoeken naar een bijbaan en gaven me indirect zelfs een baan! Naast de vaardigheden en kennis die ik heb opgedaan in de trainingen, heb ik ook geleerd van anderen die ‘in het zelfde schuitje’ zaten. Door met hen in gesprek te gaan, kreeg ik verschillende perspectieven en waardevolle tips.

Kennis en vaardigheden

Na de GAP Track nam ik deel aan een buddyprogramma in samenwerking met Hieroo, gericht op het verbeteren van mijn pitchvaardigheden. Dit bleek een waardevolle aanvulling op mijn eerdere trainingen. Ik werd gekoppeld aan een buddy en samen werkten we aan een pitch, die ik uiteindelijk presenteerde aan de groep. Dit programma leerde me hoe ik mezelf kan presenteren en welke informatie ik wil delen. Ook volgde ik een workshop over LinkedIn, wat later tijdens mijn studie heel goed van pas kwam.

Met behulp van Emma at Work heb ik mijn eigen weg gevonden naar werk.


Emma at Work heeft me op verschillende manieren geholpen. Hoewel ik geen directe baan via hen vond (en dat was ook niet mijn doel), heb ik wel de kennis en vaardigheden gekregen om zelf aan de slag te gaan. En dat, vind ik, is nog waardevoller. Met behulp van Emma at Work heb ik mijn eigen weg gevonden naar werk.

Gerelateerd