Chronisch ziek zijn is divers

Chronisch ziek zijn is divers

maart 13, 2024
Emma at Work

Een netwerkevenement georganiseerd door haar opleiding bracht Lieve in contact met oud-studenten die hun pad naar werk deelden. Waar ze achter kwam? Chronisch ziek zijn is divers. Een van hen, een voormalige student, deelde haar inspirerende verhaal over het omgaan met chronische ziekte en hoe Emma at Work haar ondersteunde.

Nuttige vaardigheden

“Ik raakte met haar in gesprek over werken en ziek zijn. In ons gesprek zei ze: Chronisch ziek zijn is eigenlijk ook een soort fulltimebaan. “Ik vond dat heel inspirerend om te horen. De vaardigheden die ik ontwikkelde door mijn eigen chronische ziekte, blijken verrassend nuttig in mijn studie en werk. Ik was mij er alleen niet eerder bewust van dat ik deze vaardigheden ontwikkeld had.”

“Doordat ik beperkte energie heb kan ik bijvoorbeeld goed prioriteiten stellen. Dat is handig in projectmanagement. Ook heb ik tijdens mijn ziekte met veel verschillende mensen en instanties contact gehad. Daardoor heb ik goede communicatieve vaardigheden ontwikkeld. Emma at Work heeft mij geholpen om bewust te zijn van deze vaardigheden.”

“Emma at Work heeft mij geholpen om bewust te zijn van deze vaardigheden.”

Lieve

“Toen ik begon aan de GAP Track van Emma at Work, worstelde ik met het communiceren over mijn chronische ziekte. Mijn chronische ziekte heeft namelijk niet één naam. Mijn dagelijkse leven wordt beïnvloed door een combinatie van aandoeningen die verschillende klachten veroorzaken. Ik voelde me onzeker over hoe ik het moest uitleggen zonder mensen te overweldigen. Tegelijkertijd maakte het me ook onzeker om überhaupt tegen mensen te zeggen dat ik een chronische ziekte heb. Aanmelden bij Emma at Work bracht twijfels met zich mee – was mijn ziekte wel ‘ernstig genoeg’?

Balans gevonden

“Nu heb ik een balans gevonden. Chronisch ziek zijn is divers en ‘one size fits all’ bestaat niet. Daarom vind ik het belangrijk dat ik nu duidelijk kan uitleggen wat het in mijn geval betekent aan een werkgever. Ik deel mijn klachten en leg goed uit waar ik behoefte aan heb. Zonder me te verontschuldigen.”

“De trainingen en het mentortraject van Emma at Work hebben me de benodigde tools gegeven. Het blijft spannend, maar ik weet nu hoe ik mijn verhaal comfortabel en zelfverzekerd kan vertellen. Daarnaast heb ik geleerd dat mensen bereid zijn om aanpassingen te maken. Het blijft spannend om een zakelijk contact voor het eerst te vertellen over mijn chronische ziekte. Nu kan ik mijn verhaal op een manier vertellen waar ik mij comfortabel bij voel. Het helpt ook dat ik inmiddels positieve ervaringen gehad heb waar ik op terug kan vallen.”

Gerelateerd