Yousef

Werken met een visuele beperking

april 7, 2021
Emma at Work

Yousef heeft een visuele beperking. Het is zijn droom om advocaat te worden en hij is al goed op weg. Hij heeft zijn bachelor Rechtsgeleerdheid op zak, is begonnen met zijn master en werkt iedere dag van 9.00 tot 18.00 bij een advocatenkantoor. Je leest het goed: Yousef laat zich door niets tegenhouden om zijn droom te bereiken.

Een beperking en werk vinden

“In mijn omgeving zie ik genoeg mensen die een beperking hebben en daardoor geen werk vinden. Ik hoop met mijn verhaal te laten zien dat je ondanks een handicap, prima kunt mee doen, net als iedereen.

Van mijn eigen visuele beperking heb ik nooit een probleem gemaakt. Ik had een leuke vriendengroep, ging gewoon naar school en deed mijn studie. Toen ik stage wilde lopen in de advocatuur wist ik niet hoe ik mijn beperking ter sprake moest brengen, waardoor ik steeds werd afgewezen. Na meerdere afwijzingen zag ik het somber in.”

“Emma at Work heeft mij echt een kickstart gegeven en daarmee een droom die ik eigenlijk al had opgegeven nieuw leven ingeblazen.”

Yousef

Zelfvertrouwen opbouwen dankzij de Gap Track

“Mijn droom om advocaat te worden had ik inmiddels opgegeven tot ik in contact kwam met Emma at Work. Zij gaven mij coaching voor jongeren met een beperking, zodat ik mezelf goed kon presenteren. Het Mentor Program bij ING gaf mij meer zelfvertrouwen en liet me inzien dat ik helemaal niet minder waard ben dan anderen vanwege mijn handicap.

Door écht aan de slag te gaan op mijn stageplek kwam ik erachter dat ik gewoon volledig kan meedraaien. Emma at Work heeft mij echt een kickstart gegeven en daarmee een droom die ik eigenlijk al had opgegeven, nieuw leven ingeblazen. Over een jaar heb ik mijn Master en word ik alsnog advocaat.”

Werken met een visuele beperking

“Veel werkgevers hebben koudwatervrees. Mijn advies aan hen is om niet te moeilijk te denken. Ga het gesprek aan en je zult zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om iemand in dienst te nemen met een visuele beperking. Geef iemand een kans en stel vacatures voor mensen met een beperking open. Iedereen heeft het recht om zijn boterham zelf te verdienen.

Mijn tip aan jongeren? Verspil je aandacht niet aan iemand die jou om je beperking afkeurt. Steek vooral geen tijd en moeite in iemand die niet die moeite in jou wil steken.”

Gerelateerd