Lieke

Werk en een dwarslaesie

april 6, 2021
Emma at Work

Lieke liep 13 jaar geleden een dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Ondanks de dagelijkse struggles die haar fysieke beperking met zich meebrengt, heeft ze haar opleiding afgerond en doet ze werkervaring op bij de NPO. Kortom: Ze ‘staat’ volop in het leven.

“13 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad waardoor ik permanent in een rolstoel terecht kwam. Een heftige revalidatieperiode zorgde ervoor dat ik onzeker was en niet goed wist waar ik moest beginnen. Ik moest dealen met het feit dat ik een dwarslaesie heb en nooit meer kan staan of lopen. Ik heb mezelf leren accepteren en woon inmiddels alweer 4 jaar zelfstandig in een appartement in Zaandam.”

Wat wil ik en wat kan ik? Net als mijn vriendinnen gewoon aan het werk

 “Net als mijn vriendinnen wilde ik gewoon aan het werk. Na wat online zoekwerk naar vacatures voor jongeren met een beperking kwam ik bij Emma at Work terecht. Ik kon aan de slag bij het Amsterdam UMC als HR-assistent, wat mooi aansloot op mijn mbo-opleiding Personeel en Arbeid. In het begin was het wennen, maar werk gaf mij een stukje zekerheid. Ik leerde om te gaan met mijn beperkingen. Ik weet nu wat ik wil en wat ik kan.”

Werkervaringsplek en toekomstdoelen

“Afgelopen zomer ben ik geslaagd voor de hbo-opleiding Office Management. Mijn kennis en ervaring mag ik nu inzetten binnen de NPO op een werkervaringsplek. Ik draai mee op de HR-afdeling waar ik mijn collega’s ondersteun en meedenk over procesverbetering.

“Werk gaf mij een stukje zekerheid. Ik leerde om te gaan met mijn beperkingen. Ik weet nu wat ik wil en kan.”

Lieke

NPO is in Hilversum gevestigd en ik woon in Zaandam, waardoor ik best een lange reistijd heb naar mijn werk. Als ik me goed voel bij een werkgever, ben ik bereid om wat langer te reizen. Uiteindelijk wil ik een baan waar ik mijn passie voor HR in kwijt kan. Ook wil ik zelfstandig kunnen leven, mijn eigen zakcentje verdienen en niet afhankelijk zijn van anderen. Net als iedereen wil ik gewoon meedraaien met de maatschappij. Hopelijk kan ik in de toekomst een mooie wereldreis maken en kan ik met wat ik verdien, alles doen wat ik wil.”

Denk meer in mogelijkheden dan in beperkingen

“Zelf ben ik heel open in wat ik wel en niet kan. Het is belangrijk dat er wordt gekeken naar wat iemand wél kan. Mijn advies aan een werkgever? Kijk naar de persoon zelf en kijk hoe diegene zich inzet voor het bedrijf. Denk meer in mogelijkheden dan in beperkingen.

Ik wil jongeren laten zien dat het anders kan en dat er mogelijkheden zijn. Het stopt namelijk niet bij je beperkingen. Wat wil je? Wat kan je? Wat kan je niet? Geef aan waar je hulp bij nodig hebt. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te laten zien, maar wees eerlijk over wat jij aan kunt. Ga op zoek naar de mogelijkheden en laat je niet uit het veld slaan!”

Gerelateerd