Sasha

Werken met de ziekte van Crohn

april 7, 2021
Emma at Work

Sasha heeft de ziekte van Crohn. Ondanks de vermoeidheid die haar chronische ziekte met zich mee brengt, steekt ze graag al haar energie in haar talenknobbel. Ze is bezig met de master Schrijven en Vertalen, en werkt daarnaast in het secretarieel team van de bibliotheek van de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam.

“Toen ik jonger was had ik wel eens last van rare buikpijn, maar daar zocht ik nooit wat achter. Tijdens mijn bachelor kreeg ik echte klachten en besloot ik naar de dokter te gaan. Na ongeveer twee maanden kwam de diagnose: Ik heb de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van de dikke en/of dunne darm. Sindsdien slik ik medicijnen, sta ik in het doelgroepregister en werk ik een beperkt aantal uur per week.

Werk voor mensen met de ziekte van Crohn

 “Voordat ik naar Schoorl verhuisde, woonde ik in Middelburg met mijn familie en vrienden om me heen. Toen ik eenmaal in Schoorl woonde, ziek was én de corona crisis om de hoek kwam kijken, merkte ik dat ik iets ‘nuttigs’ wilde doen. Ik leefde opgesloten en zonder doel; ik vond het verschrikkelijk.

“Ik heb mijn eigen grenzen leren kennen en ik weet hoe ik deze moet bewaken.”

Sasha

Mijn zusje kwam Emma at Work toevallig tegen op Facebook en twijfelde geen moment: Dit is iets voor Sasha! Inmiddels heb ik trainingen gevolgd, meegedaan aan het Mentor Program bij ING en werk ik met veel plezier bij de bibliotheek van de VU. Het werk geeft me voldoening: Ik help mensen en iedereen is blij met wat ik doe.”

Coaching chronisch zieken

“Voor ik aan het werk ging wist ik niet goed wat ik wilde en hoe ik überhaupt moest praten over mijn chronische ziekte. Het Mentor Program werd me aangeraden en ik dacht: “Alles wat ik kan meepakken qua opbouw van mijn skills, pak ik mee.” Ik werd gekoppeld aan een mentor en samen zijn we met mijn persoonlijke doelen aan de slag gegaan. Inmiddels ziet mijn CV er beter uit, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en weet ik dat ik het ook ‘gewoon kan’, net als iedereen.

Ik heb mijn eigen grenzen leren kennen en ik weet hoe ik deze moet bewaken. Als klap op de vuurpijl mocht ik bij de eindpresentatie van het Mentor Program vertellen dat ik ben aangenomen bij de VU voor mijn master én als secretaresse bij de bibliotheek!”

Toekomstdromen; nieuwe dingen leren & werken als leraar

“Voor nu staat het leven natuurlijk even stil, maar ik heb nog steeds toekomstdromen. Ik vind het leuk om mensen nieuwe dingen te leren, of dat nou op een universiteit is of ergens anders. Leraar worden is en blijft mijn doel. Tot die tijd heb ik het enorm naar mijn zin bij de VU en haal ik eruit wat erin zit. Wat is jouw doel?”

Gerelateerd