Lieke laat zich niet uit het veld slaan!

Jill

Meet Lieke van Velzen, een van de hoofdpersonen uit onze campagnefilm. Ze is 29 jaar oud en liep 13 jaar geleden bij een ongeluk een dwarslaesie op. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Ondanks de dagelijkse struggles die haar dwarslaesie met zich meebrengen, heeft ze haar opleiding afgerond, doet ze ervaring op bij de NPO en ‘staat’ ze volop in het leven.  

“13 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad waardoor ik permanent in een rolstoel terecht kwam. Een heftige revalidatieperiode zorgde ervoor dat ik onzeker was en niet goed wist waar ik moest beginnen. Ik had namelijk te dealen met het feit dat ik nooit meer kon staan of lopen. Ik heb mezelf leren accepteren en woon inmiddels alweer 4 jaar zelfstandig in een appartement in Zaandam. 

Net als mijn vriendinnen wilde ik gewoon aan het werk. Na wat online zoekwerk kwam ik bij Emma at Work terecht. Dit was het begin van mijn loopbaan. Ik kon aan de slag bij het Amsterdam UMC als HR assistent wat mooi aansloot op mijn mbo opleiding Personeel en Arbeid. In het begin was het zeker wennen. Maar werk gaf mij een stukje zekerheid en ik leerde omgaan met mijn beperkingen. Ik weet nu wat ik wil en wat ik kan. 

Omdat ik door wilde groeien binnen HR ben ik gestart met de hbo opleiding Office Management waar ik afgelopen zomer voor ben geslaagd. Mijn kennis en ervaring mag ik nu inzetten binnen de NPO op een werkervaringsplek. Ik draai mee op de HR-afdeling waar ik mijn collega’s ondersteun en mee denk over procesverbetering. Omdat ik in Zaandam woon en NPO in Hilversum is gevestigd, is het best een trip met de auto naar m’n werk. Ik vind het belangrijk om een werkgever te hebben waar ik me goed bij voel en dan ben ik best bereid om wat langer onderweg te zijn. 

Uiteindelijk wil ik een baan waar ik mijn passie voor HR in kwijt kan. Ik wil zelfstandig kunnen leven, mijn eigen zakcentje verdienen en niet afhankelijk zijn van anderen. Net als ieder ander wil ik gewoon werken. Hopelijk kan ik in de toekomst een mooie wereldreis maken en kan ik met wat ik verdien, alles doen wat ik wil. 

Denk in mogelijkheden

Met mijn rol in de film wil ik jongeren laten zien dat het anders kan en er mogelijkheden zijn. Het stopt namelijk niet bij je beperkingen. Wat wil je, wat kan je en wat kan je niet? Geef aan waar je hulp bij nodig hebt. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te laten zien, maar wees eerlijk over wat jij aan kunt. Ga op zoek naar de mogelijkheden en laat je niet uit het veld slaan! 

Zelf ben ik heel erg open in wat ik wel en niet kan. Het is belangrijk dat er wordt gekeken naar wat iemand wél kan. Mijn advies aan een werkgever? Kijk naar de persoon zelf en kijk hoe diegene zich inzet voor het bedrijf. Denk meer in mogelijkheden dan in beperkingen.”

Wil jij ook gewoon meedoen, zonder dat jouw ziekte dat in de weg staat? Meld je aan en we kijken samen naar de mogelijkheden.