Visuele beperking

Slechtziend en ga je solliciteren? 9 tips

augustus 26, 2024
Emma at Work

Je hebt een visuele beperking en wilt solliciteren. Hoe pak je dat aan? En vooral: wanneer geef je aan dat je niet (goed) ziet? Het zoeken naar werk kan uitdagend zijn. Toch zijn er manieren om jezelf te presenteren en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Hier zijn enkele sollicitatietips specifiek voor mensen die slechtziend zijn. 

In dit artikel geef ik, Merijn, je 9 tips voor tijdens het hele sollicitatieproces. Op naar die toffe nieuwe baan! 

sollicitatietip vertel over je visuele aandoening slechtziend
Voordat je solliciteert 

1. Doe grondig onderzoek naar potentiële werkgevers en functies

Voordat je je sollicitatie verstuurt, is het belangrijk om je goed in te lezen over het bedrijf en de functie waar je op solliciteert. Kijk of de missie en de waarden aansluiten bij jouw eigen waarden en ambities. Lees de missie en de waarden en bezoek de website van de organisatie. Bedenk hierbij ook welke rol jouw visuele aandoening heeft. Noemt de organisatie iets over een inclusieve werkomgeving? Dat is vaak een teken dat ze bereid zijn om met jou mee te denken en te kijken naar mogelijkheden!

2. Bel het bedrijf van tevoren met een gerichte vraag

Je kan tijdens je onderzoek ook het bedrijf waar je gaat solliciteren benaderen met een gerichte vraag. Door voorafgaand aan je sollicitatie al even telefonisch contact op te nemen met een vraag over de vacature, laat je niet alleen zien dat je proactief bent, maar zorg je er ook voor dat jouw naam alvast bij hen bekend is. Een goede vraag kan zijn hoe een typische werkdag eruit ziet of welke specifieke vaardigheden zij belangrijk vinden voor de functie. Je kan bijvoorbeeld ook vragen of er andere mensen met een (visuele) aandoening bij het bedrijf werken en hoe dat gaat. Al deze informatie kan je helpen om je sollicitatiebrief beter af te stemmen op de vacature. 

3. Google jezelf en zorg voor een professionele online aanwezigheid 

Recruiters zoeken vaak online naar informatie over sollicitanten. Google jezelf dus en kijk wat er over jou te vinden is. Zorg ervoor dat je profielfoto’s op platforms zoals LinkedIn, WhatsApp en eventuele andere sollicitatieportals professioneel en representatief zijn. Als je dit niet zelfstandig kan door je visuele aandoening, vraag dan iemand in je omgeving om te helpen met het beoordelen van je online aanwezigheid.

Werken-met-een-oogaandoening-prewesh
Het verhaal van Prewesh

Een visuele beperking en werken als designer

Prewesh Tewarie werd een half jaar lang begeleid door Raffie Petronilla via het Mentor Program van ING’s Onbekend Talent en Emma at Work. Ondanks een ernstige oogaandoening bleef Prewesh vastberaden om als fotograaf en vormgever te werken, een passie die hij al van jongs af aan had. Zijn oogziekte begon op 12-jarige leeftijd en verergerde tot het punt waarop hij licht niet meer kon verdragen. Hierdoor moest hij grafisch ontwerp tijdelijk opgeven en naar een school voor blinden en slechtzienden gaan. Ondanks de uitdagingen bleef Prewesh positief en is uiteindelijk designer geworden.

Meer over werken met een oogziekte

Je CV en sollicitatiebrief 

4. Maak je CV strak en overzichtelijk

Een overzichtelijk CV is cruciaal. Beperk je CV tot maximaal twee pagina’s en gebruik bullet points om je ervaringen en vaardigheden helder weer te geven. Begin met je opleiding, gevolgd door je werkervaring. Als je al meer werkervaring hebt, kun je overwegen om dit boven je opleiding te plaatsen. Gebruik een standaard lay-out die goed leesbaar is, zoals die van Canva of andere online templates. Vergeet niet om aan de zijkant je vaardigheden, talen en hobby’s te vermelden. Het is niet nodig om je visuele aandoening op je CV te vermelden. Je CV gaat namelijk over jouw vaardigheden en kwaliteiten, en niet over jouw aandoening!

5. Schrijf een beknopte en krachtige motivatiebrief

In je motivatiebrief wil je de werkgever overtuigen waarom jij de perfecte kandidaat bent. In de brief vertel je over jouw kwaliteiten, vaardigheden en ervaringen. Je kan hierbij jouw visuele aandoening noemen, maar alleen als het relevant is om iets te beargumenteren. Bijvoorbeeld dat je door je visuele aandoening hebt geleerd om creatief met bepaalde situaties om te gaan. Hou het positief en feitelijk! Verder is het belangrijk om de brief kort te houden, maximaal één pagina, en pas de stijl aan de toon van het bedrijf aan. 

Gebruik de Golden Circle-methode: 

  1. Begin met waarom je deze functie wilt (Why)
  2. Leg uit hoe jouw vaardigheden aansluiten bij de functie (How)
  3. En beschrijf wat je concreet kunt bijdragen (What). 

Zorg dat je brief bij elke sollicitatie op maat is geschreven en maak er altijd een PDF van om de opmaak te behouden. Voeg in de e-mail waarin je de documenten verstuurt, een korte introductie of samenvatting toe om de lezer nieuwsgierig te maken naar de rest.

solliciteren met een visuele beperking en werken met visuele beperking
Je sollicitatiegesprek

6. Vertel kort en feitelijk over je visuele aandoening

Bedenk voorafgaand aan het gesprek wat je wilt delen over je visuele beperking. Het is belangrijk om eerlijk te zijn, maar houd het kort en feitelijk. Organisaties willen graag weten waar ze aan toe zijn en hoe ze je het beste kunnen ondersteunen, maar ze hoeven geen uitgebreide medische geschiedenis te horen. Je kunt bijvoorbeeld kort uitleggen hoe je visuele aandoening invloed heeft op je werk en welke aanpassingen je nodig hebt om optimaal te functioneren. Heb je bijvoorbeeld speciale software nodig op een computer of zou je het liefst op een eigen plek willen zitten in de kantoortuin? Geeft dit aan! Dit geeft de werkgever duidelijkheid en laat zien dat je goed hebt nagedacht over je eigen behoeften.

Meer over werken met een aandoening

7. Toon interesse en stel gerichte vragen

Tijdens het gesprek is het belangrijk om niet alleen vragen te beantwoorden, maar ook zelf vragen te stellen. Dit laat zien dat je betrokken bent en dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie. Stel vragen over de bedrijfscultuur, je mogelijke rol in het team en de toekomstvisie van het bedrijf. Als je een visuele beperking hebt, kun je ook vragen stellen over de toegankelijkheid van de werkplek en de bereidheid van het bedrijf om aanpassingen te doen. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van hoe goed de werkplek bij jou past.

8. Neem een drankje aan om rustig na te denken

Sollicitatiegesprekken kunnen soms zenuwslopend zijn, en het is normaal om even tijd nodig te hebben om je gedachten te verzamelen. Neem gerust een slok van het aangeboden drankje als je een vraag even moet overdenken. Dit geeft je niet alleen de tijd om na te denken, maar helpt ook om eventuele spanning te verminderen. Als je blind bent, kun je van tevoren aangeven dat je liever een drankje aanneemt dat je gemakkelijk kunt vasthouden, zoals een flesje water, om ongemakkelijke situaties te vermijden.



9. Vraag om feedback na het gesprek

Na afloop van het gesprek kun je vragen hoe je gesprekspartner het gesprek vond. Dit toont je openheid voor feedback en helpt je om waardevolle inzichten te krijgen voor toekomstige sollicitaties. Voor mensen met een visuele beperking kan het extra nuttig zijn om te vragen naar specifieke feedback over hoe je jezelf hebt gepresenteerd, vooral als je je zorgen maakt over hoe bepaalde aspecten van je beperking overkomen bij werkgevers. Dit kan je helpen om in de toekomst nog beter voorbereid te zijn.

Werken en blind of slechtziend zijn. Tips
Rick

Maak net als Rick van je (visuele) beperking een uitdaging

Rick, 25 jaar en woonachtig in Alkmaar, heeft een visuele uitdaging als gevolg van hersenletsel. Ondanks de beperkingen op het gebied van zicht en energiebalans, heeft hij altijd geprobeerd om in uitdagingen te denken. Na een lange zoektocht en wat tegenslagen op school, werkt hij nu met veel plezier bij de bank. Zijn reis begon op achtjarige leeftijd, toen hij slechtziend werd door een hersentumor.

Bekijk het verhaal van Rick

Ook (weer) werken met jouw fysieke aandoening?

Heb jij ook een chronische ziekte? MS, Reuma, Migraine, Fibromyalgie of heb je ook een visuele aandoening? Welke aandoening je ook hebt, bij Emma at Work helpen wij je op weg naar een zelfstandige toekomst. Door middel van coaching, trainingen, loopbaanbegeleiding en onze community ondersteunen wij jou in alle fasen van het proces. Meld je vrijblijvend aan.

Check onze vacatures

Ben jij slechtziend, heb je Reuma of een andere chronische aandoening en wil jij ook ‘gewoon meedoen’? Bekijk onze vacatures.

FAQ Slechtziend en Werk

  • Hoe kan ik als slechtziende effectief communiceren op mijn werk?

    Hoe kan je als slechtziende effectief communiceren op je werk? Een aantal tips om effectief te communiceren op werk:
    1. Spreek mensen aan bij naam zodat duidelijk is tegen wie je praat.
    2. Maak gebruik van geschikte hulpmiddelen zoals spraaktechnologieën
    3. Overleg met jouw werkgever en collega’s hoe zij jou het beste kunnen ondersteunen en begeleiden. Door bijvoorbeeld de desbetreffende persoon bewust te maken van zijn/haar positie. 

  • Mag een hogeschool of universiteit mij weigeren omdat ik blind/slechtziend ben?

    Een visuele beperking kan je belemmeren tijdens je studie, omdat het betrekking kan hebben op de gezichtsscherpte, het gezichtsveld, de kwaliteit van het zicht en de interpretatie van visuele prikkels. Hierdoor kun je problemen hebben met (schriftelijke) communicatie of is het schoolgebouw ontoegankelijk. Maar desondanks mag een hogeschool of universiteit jou niet zonder goede en wettelijk bepaalde reden weigeren.

  • Zijn er tips om voor je ogen te zorgen op je werk?

    Een aantal tips om voor je ogen te zorgen op werk: Draag je bril, neem regelmatig pauze, knipper vaak, pas je computerscherm aan, pas je schermweergave aan en gebruik de juiste verlichting en verminder schittering. 

  • Hoe kan ik als slechtziende mijn werkplek het beste (laten) inrichten?

    Heb je een visuele uitdaging en ben je vraag je je af hoe je je werkplek heb beste kan laten inrichten? Om jouw werkplek zo optimaal mogelijk in te (laten) richten, moeten er met verschillende factoren rekening gehouden worden. Kies een werkplek met natuurlijk licht, vermijd fel licht dat rechtstreeks in jouw ogen schijnt, zorg voor een goede monitor, maak gebruik van vergrotende hulpmiddelen (bijv. een beeldschermloep of een vergrotingssoftware), zorg voor een georganiseerd bureau met een logische indeling en zorg voor een ergonomische stoel.

  • Kan ik (blijven) werken als ik slechtziend ben?

    Werken wanneer je slechtziend ben kan! Het is belangrijk dat jouw werkgever op de hoogte is en de situatie kent. Ook is het handig om jouw collega’s hiervan op de hoogte te stellen, zodat zij begrip voor jouw situatie hebben en beter kunnen ondersteunen. 

Gerelateerd