Crohn

Solliciteren met de ziekte van Crohn? 8 sollicitatietips 

september 10, 2024
Emma at Work

Een opleiding volgen, solliciteren of werken met een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of een andere darmziekte kan soms net even anders zijn. Je moet niet alleen de gebruikelijke stress van het sollicitatieproces aankunnen, maar ook omgaan met de onzekerheden van je gezondheid. Dit kan vragen oproepen over hoe open je moet zijn over je ziekte en welke aanpassingen je eventueel nodig hebt op de werkvloer.

Onze consultants hebben 8 sollicitatietips voor je op een rij gezet, zodat je je goed kan voorbereiden op het sollicitatieproces. Ben je al aan het werk? Dan geeft

Voordat je gaat solliciteren 

Waar moet je aan denken voordat je gaat solliciteren? Wat zijn je rechten en moet je al open zijn over je ziekte van Crohn tijdens een gesprek?

1. Solliciteren met Crohn? Ken je rechten

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk om je rechten te kennen. In Nederland ben je beschermd door de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Dit betekent dat werkgevers geen discriminatie mogen plegen op basis van je gezondheidstoestand, dus ook niet met jouw ziekte van Crohn. Deze wet beschermt je en zorgt ervoor dat je een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt. 

2. Bedenk of je wel/niet open wilt zijn tegenover je potentiële werkgever over je Crohn 

Wanneer de ziekte in remissie is en je de functie, zoals omschreven in de vacature tekst, zonder moeite kunt uitoefenen, hoef je niets te zeggen over je Crohn aandoening. Is de ziekte actief, je hebt een opvlamming, tijdens het sollicitatieproces en je kunt misschien niet voldoen aan de verwachtingen vanwege je ziekte, dan ben je verplicht dit wel mede te delen.

solliciteren met crohn tip 4
Organisaties met een inclusief beleid

3. Doe onderzoek naar jouw favoriete werkgevers

Sommige bedrijven hebben een reputatie opgebouwd voor het ondersteunen van werknemers met chronische ziekten. Zoek naar organisaties die bekend staan om hun inclusieve beleid en goede werkomstandigheden. Dit kan je helpen om een werkgever te vinden die bereid is om de nodige aanpassingen te maken. Emma at Work heeft een netwerk van werkgevers die zich aan ons hebben verbonden, de GAP200 leden. Deze werkgevers staan open voor jou, ook al heb jij te maken met een fysieke chronische aandoening. De drempel om open te zijn over jouw aandoening, ligt misschien hierdoor minder hoog.

Je CV en sollicitatiebrief/video 

4. Ga voor een video pitch 

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je laat jezelf pas echt zien als je letterlijk in beeld komt. Met een video-cv kun je je persoonlijkheid, enthousiasme en communicatievaardigheden op een unieke en directe manier presenteren. Laat zien wie je bent en maak een blijvende indruk!

5. Schrijf een krachtige sollicitatiebrief/video

In je sollicitatiebrief benadruk je je motivatie en enthousiasme voor de functie. Het is niet nodig om je gezondheidstoestand te benoemen, tenzij je dit relevant vindt. Zorg eerst aan tafel bij de werkgever. Laat zien wie je bent en wat jij in huis hebt! Benoem dit in je sollicitatiebrief/video. Pas tijdens het gesprek kan je meedelen dat je een chronische aandoening hebt. 

Je sollicitatiegesprek

6. Focus op je vaardigheden en ervaringen

Leg tijdens het sollicitatieproces de nadruk op je vaardigheden en ervaringen in plaats van je beperkingen. Net als in je CV is het belangrijk om te laten zien wat je allemaal kunt. Investeer in trainingen en workshops om je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Hoe sterker je vaardigheden, hoe zelfverzekerder je zult zijn tijdens het sollicitatieproces.

7. Bedenk wat je wilt zeggen over je Crohn

Yes, je zit aan tafel bij de werkgever. Laat zien wie je bent en wat jij in huis hebt! Als dit goed voelt, kun je meedelen dat je een chronische aandoening hebt. Als je hier open over bent, vertel je kort en feitelijk over de aandoening. 

Een voorbeeld voor je gesprek

“Ik heb de ziekte van Crohn. Dit is een chronische darmziekte. Met medicatie zorg ik ervoor dat ik de ziekte onder controle houd. Als de ziekte rustig is, zoals nu, kan ik goed functioneren. Het is prettig voor mij als ik de mogelijkheid krijg om hybride te werken en dat ik in uren kan opbouwen.”

Bereid je voor op vragen over je gezondheid. Formuleer duidelijke antwoorden over hoe de Ziekte van Crohn jouw werk kan beïnvloeden en welke aanpassingen je nodig hebt. Wees eerlijk, maar focus op je vaardigheden en oplossingen. Dit laat zien dat je proactief en oplossingsgericht bent, wat positief overkomt op werkgevers.

8. Stel jezelf op je gemak

Probeer te ontspannen en blijf kalm tijdens het sollicitatiegesprek. Als je merkt dat je last krijgt van je symptomen tijdens het gesprek, vraag dan beleefd om een korte pauze. De meeste werkgevers zullen hier begrip voor hebben. Het is belangrijk om je comfort en gezondheid voorop te stellen, zelfs tijdens een sollicitatiegesprek.

Sasha werkt met de ziekte van Crohn via Emma at Work
Ervaringen

Sasha heeft de ziekte van Crohn en werkt

“Toen ik jonger was had ik weleens last van rare buikpijn, maar daar zocht ik nooit wat achter. Tijdens mijn bachelor kreeg ik echte klachten en besloot ik naar de dokter te gaan. Na ongeveer twee maanden kwam de diagnose: Ik heb de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van de dikke en/of dunne darm. Sindsdien slik ik medicijnen, sta ik in het doelgroepregister en werk ik een beperkt aantal uur per week.” 

Laat je inspireren

5 waardevolle tips om te kunnen (blijven) werken met Crohn

Ben je al aan het werk? Tot slot geef ik graag nog enkele tip som succesvol te kunnen blijven werken met de ziekte van Crohn.

Mensen met de ziekte van crohn kunnen op verschillende manieren medicatie innemen: zichzelf een injectie geven, oraal medicatie gebruiken, maar het komt ook regelmatig voor dat de persoon 1 x in de 6 tot 8 weken een dagdeel naar het ziekenhuis moet om via het infuus medicatie toegediend te krijgen. Soms is het ziekenhuis flexibel en kun je dit zelfs in de weekenden en avonduren plannen. Streekziekenhuizen zijn minder flexibel en dan is het prettig dat jouw werkgever er rekening mee houdt, dat je soms verlof moet opnemen voor een dag opname. Sommige mensen voelen zich na een infuus ontzettend fit en sterk, maar er zijn ook mensen die echt moeten bijkomen.

1. Wees open over je ziekenhuisafspraken

Dit zorgt voor flexibiliteit van je werkgever wanneer er een dagopname is. “Ik probeer mijn ziekenhuisafspraken zoveel mogelijk buiten werktijd te plannen. Als dit niet lukt met het ziekenhuis, zal ik dit tijdig aangeven. Ik zal op andere momenten deze tijd inhalen.”, aldus een van onze kandidaten.

2. Hybride werken, meer energie

Werk geregeld vanuit huis. Bespreek dit met je werkgever en geef aan dat dit een positieve invloed heeft op je werkzaamheden. “Reizen kost mij energie. Het is prettig om deels vanuit huis te kunnen werken, zodat er minder energie verloren gaat aan reizen en ik meer energie kan besteden aan werk.”

3. Altijd toegang tot toilet op de werkvloer

Waar je ook werkt, zorg dat je altijd toegang hebt tot het toilet op de werkvloer.

4. Maak afspraken over deadlines

Maak afspraken over deadlines. Pijn zorgt voor vermoeidheid en mindere concentratie.  “Ik heb dagen dat ik klachten heb. Het is fijn als ik dit kan aangeven bij mijn leidinggevende en afspraken kan maken over deadlines.”

5. Griepseizoen? Werk thuis!

Door afweeronderdrukkende medicatie is de kans op een infectie of virus hoger. Zorg tijdens het griepseizoen dat je thuis werkt als er veel collega’s ziek zijn.

Heb jij Crohn en wil je (weer) aan het werk?

Kortom, ook al heb je te maken met deze aandoening, werken is wel mogelijk! Het is belangrijk om te zoeken naar de juiste baan voor jou dat past bij jouw fysieke mogelijkheden. Binnen de GAP Track kunnen we dit samen met jou onderzoeken. Wanneer je ziekte in remissie is, en je mentaal ook toe bent aan solliciteren, is je eerste doel om aan tafel te komen bij de werkgever. Vertel wat je allemaal in huis hebt en wat jij voor de organisatie kan betekenen (Het ‘verkooppraatje’). Zodra het goed voelt, kun je ervoor kiezen de werkgever op de hoogte te brengen over je aandoening. Vertel kort en krachtig wat de ziekte inhoud en wat jij nodig hebt van de werkgever om goed te kunnen functioneren. Wees voorbereid op vragen over je gezondheid. Beantwoord de vragen en probeer ook direct een bruggetje te maken naar oplossingen.

Een voorbeeld

“Er zijn dagen dat ik minder energie heb. Om ervoor te zorgen dat ik mijn energie goed besteed, is het fijn als ik op deze dagen vanuit huis kan werken. Dan gaat er geen energie verloren aan reizen en kan ik goed werk leveren.”

Gerelateerd