Fibromyalgie

Solliciteren met de ziekte van Fibromyalgie? 7 sollicitatietips

augustus 22, 2024
Emma at Work

Het solliciteren met een chronische aandoening zoals Fibromyalgie brengt extra uitdagingen met zich mee. Dit kan vragen oproepen over hoe open je moet zijn over je ziekte en welke aanpassingen je eventueel nodig hebt op de werkvloer. Onze consultants geven je 7 tips voor jouw sollicitatieproces. 

Voordat je gaat solliciteren

Je hebt besloten om te gaan solliciteren en helemaal te gaan voor die nieuwe potentiële baan. Wat nu? Waar moet je aan denken? En hoe bereid je je voor?

1. Solliciteren met Fibromyalgie? Ken je rechten

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk om je rechten te kennen. In Nederland ben je beschermd door de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Dit betekent dat werkgevers niet mogen discrimineren op basis van je gezondheidstoestand. Deze wet beschermt je en zorgt ervoor dat je een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt. Je hoeft dus niet te vertellen in het sollicitatiegesprek dat je fibromyalgie hebt. Wel moet je hier open over zijn als je bij voorbaat al weet dat je door je aandoening niet de functie kunt uitvoeren zoals omschreven in de vacaturetekst of je helemaal nog niet in staat bent om te werken. In dat geval moet je hier wel open over zijn.

2. Je gezondheid staat voorop

Je gezondheid staat voorop, dus begin alleen aan solliciteren als je gezondheid dit toelaat. Om stress te verminderen rondom het sollicitatieproces, kun je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld het gesprek goed voorbereiden met een vriend of vriendin. Misschien helpt het je om je verhaal m.b.t. je gezondheid alvast op papier te zetten, zodat je niet overvallen wordt als er naar gevraagd wordt. Wees kort en krachtig over je aandoening en hou het bij de feiten. Leg de nadruk op wat goed gaat en wat je nodig hebt van de werkgever om goed te kunnen functioneren. 

Hoe zeg je dit? Een voorbeeld

“Ik vind het prettig om de mogelijkheid te krijgen vanuit huis te kunnen werken twee dagen per week. Door niet te reizen, hou ik meer energie over om te knallen die dag en mijn targets te halen.” 

3. Doe onderzoek naar jouw favoriete werkgevers

Zorg ervoor dat je uitgerust het gesprek ingaat en ga stevig op je stoel zitten met je beide voeten op de grond. Dit kun jij!

Diversiteit en Inclusie, ofwel D&I, is een thema waar veel werkgevers in Nederland mee aan het werk zijn. Veel werkgevers willen een afspiegeling van de maatschappij terugzien in hun personeelsbestand. Jij bent dus ook welkom! Sommige bedrijven zijn hier al wat verder in dan andere bedrijven. Vaak zie je op hun website al informatie hierover. Doe dus wat voorwerk en kijk of de organisatie waar jij wil solliciteren hier al actief mee bezig is. Als je dit niet makkelijk kunt terugvinden op hun website, trek dan de stoute schoenen aan en bel ze eens op. De mensen van HR kunnen je hier vast meer over vertellen. Zonder direct te vertellen wat er met jou aan de hand is, kun je zeggen dat je graag bij een bedrijf werkt die oog heeft voor dit thema en dat je dus graag wil weten hoever ze op dit gebied zijn. 

Je CV en sollicitatiebrief/video 

4. Ga voor een video pitch 

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Je laat jezelf pas echt zien als je letterlijk in beeld komt. Met een video-cv kun je je persoonlijkheid, enthousiasme en communicatievaardigheden op een unieke en directe manier presenteren. Laat zien wie je bent en maak een blijvende indruk! Of je hier al iets gaat vertellen over je fysieke aandoening? Nee. Je hoeft in deze pitch nog niet in te gaan op je gezondheid. Daar gaat het nu nog helemaal niet over. Het gaat om jou. Jij bent tenslotte meer dan de ziekte die je hebt! 

5. Schrijf een krachtige sollicitatiebrief/video

In je sollicitatiebrief benadruk je waarom je de functie het bedrijf zo leuk vindt! Vertel over je skills en wat jij hun te bieden hebt als werknemer. Waarom moeten ze voor jou gaan? . Het is niet nodig om je gezondheidstoestand te benoemen, tenzij je dit relevant vindt. Focus op waarom je geschikt bent voor de rol en hoe je waarde kunt toevoegen aan het bedrijf. Maak duidelijk welke unieke kwaliteiten je meebrengt en als je hier al open bent over je gezondheid, vertel dan hoe je hebt geleerd om effectief met je situatie om te gaan. Gebruik specifieke voorbeelden om je competenties te illustreren en te laten zien hoe je in het verleden uitdagingen hebt overwonnen.

Debby heeft fibromyalgie en werkt bij Emma at Work als backoffice medewerker
Het verhaal van Debby

Met de diagnose Fibromyalgie weer aan het werk

“Met diagnoses als Chronisch Pijnsyndroom, Fibromyalgie en Hypermobiliteitssyndroom zat ik bijna twee jaar in de ziektewet en was ik bezig met een re-integratietraject. Ik deed mee aan alle trainingen van de GAP-track. Daarnaast volgde ik de extra LinkedIn & Personal branding training. Dankzij deze trainingen leerde ik hoe ik mezelf sterk kan presenteren en hoe ik mijn aandoeningen het beste aan een potentiële werkgever kan vertellen. Tijdens de extra training leerde ik de do’s en don’ts voor mijn CV

Laat je inspireren door Debby's verhaal

Je sollicitatiegesprek

6. Focus op je vaardigheden en ervaringen

Leg tijdens het sollicitatieproces de nadruk op je vaardigheden en ervaringen in plaats van je beperkingen. Net als in je CV is het belangrijk om te laten zien wat je allemaal kunt. Investeer in trainingen en workshops om je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Hoe sterker je vaardigheden, hoe zelfverzekerder je zult zijn tijdens het sollicitatieproces.10. Bedenk wat je wilt zeggen over je gezondheid

Bereid je voor op vragen over je gezondheid. Formuleer duidelijke antwoorden over hoe de Ziekte van Fibromyalgie jouw werk kan beïnvloeden en welke aanpassingen je nodig hebt. Wees eerlijk, maar focus op je vaardigheden en oplossingen. Dit laat zien dat je proactief en oplossingsgericht bent, wat positief overkomt op werkgevers.

7. Stel jezelf op je gemak

Probeer te ontspannen en blijf kalm tijdens het sollicitatiegesprek. Als je merkt dat je last krijgt van je symptomen tijdens het gesprek, vraag dan beleefd om een korte pauze. De meeste werkgevers zullen hier begrip voor hebben. Het is belangrijk om je comfort en gezondheid voorop te stellen, zelfs tijdens een sollicitatiegesprek.

Werken met Fibromyalgie bij de provincy Utrecht Sharon
Bij de provincie Utrecht

Sharon heeft fibromyalgie en werkt

“Ik werk nu sinds november 2016 bij de provincie Utrecht. Ik heb Fibromyalgie en iedereen weet dat, waardoor ik mezelf kan zijn, ook als het een dag minder gaat. Mijn collega’s begrijpen het inmiddels veel beter en vragen wel eens hoe het voor mij voelt of hoe het met me gaat. Ik werk 20 uur per week en 5 uur per dag.”

Bekijk het verhaal van Sharon

Vacatures voor talenten met een beperking

Bij Emma at Work coachen en begeleiden wij talenten met een beperking ‘op naar die (nieuwe) baan‘. Heb jij zelf een goede tip? Of wil je graag advies? Laat het ons weten en meld je vrijblijvend aan! Na een gesprek met een van onze consultants krijg je een passend advies. Bij Emma at Work helpen we je graag om de perfecte (nieuwe) baan in jouw omgeving te vinden. In onze portal vind je vacatures. Twijfel je nog ergens over? Neem contact op met [naam] en we beantwoorden al jouw vragen. 

Gerelateerd