Multiple Sclerose

(Weer) werken met MS? 9 sollicitatietips 

september 3, 2024
Emma at Work

De diagnose MS, multiple sclerose, kan een flinke impact hebben op je leven. Het kan zorgen voor minder zelfvertrouwen en onzekerheid over je toekomst. Werken kan echter helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je beter te voelen. Of je nu op zoek bent naar je eerste baan of een nieuwe uitdaging wilt aangaan, aan solliciteren ontkom je niet. Maar wat is daarbij belangrijk? Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek? En ben je bijvoorbeeld verplicht om te vertellen dat je MS hebt? 

In dit artikel geeft onze consultant Peggy je 9 praktische tips om met vertrouwen te solliciteren.

Voordat je gaat solliciteren 

We starten met 4 tips om rekening mee te houden en aan te denken voordat je gaat solliciteren.

1. Ben je verplicht te melden dat je MS hebt?

Het is belangrijk om te weten dat je beschermd bent door de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Deze wet bestaat om discriminatie op basis van gezondheid tegen te gaan. Dit betekent dat werkgevers je niet mogen benadelen vanwege je MS. Wist je dat je ook helemaal niet verplicht bent om te vermelden dat je MS hebt tijdens een sollicitatiegesprek? Of je dit vertelt, en wat je erover vertelt, zijn je eigen keuzes. Wanneer je van tevoren al dat je het takenpakket niet uit kunt voeren vanwege je gezondheid, dan moet je er wel over vertellen.

Tips solliciteren met MS en werken met MS van Emma at Work

2. Zorg goed voor jezelf

Voordat je solliciteert, is het belangrijk om inzicht te hebben in wat je allemaal wel en niet kan. Vanuit daar kun je gaan nadenken wat het beste bij je past qua taken, werkomgeving en werkuren. Het is ook fijn om alvast te bedenken of je ergens extra ondersteuning bij nodig hebt van je werkgever. Zo ga je goed voorbereid en rustig het sollicitatieproces in. Neem tijdens deze periode voldoende rust en zoek steun bij vrienden, familie en ondersteuningsgroepen voor mensen met MS.

Tips, ervaringen & meer

3. Kies voor een inclusieve werkomgeving

Kies voor bedrijven die bekend staan om hun inclusieve en ondersteunende werkomgeving. Onderzoek de bedrijfscultuur en zoek naar organisaties die waarde hechten aan diversiteit en het welzijn van hun werknemers.

4. Gebruik netwerken en hulpbronnen

Netwerken is heel goed wanneer je op zoek bent naar een baan. Bij netwerken denk je misschien al snel aan connecties opbouwen op Linkedin, maar het is meer dan dat. Je goede vrienden en familie zijn ook onderdeel van je netwerk. Door met hen te bespreken wat je zoekt, is de kans groter dat iemand je de gouden tip geeft.

Training, coaching en netwerken met Emma at Work

Ook kun je het netwerk van Emma at Work benutten. Niet alleen zijn er bijna 70 bedrijven bij Emma at Work aangesloten, maar ook een groot aantal mensen van wie je kunt leren. Bij Emma at Work volg je je eigen ontwikkeltraject: de GAP Track, waarin je door middel van training, coaching en netwerken stappen zet richting het vinden van passend werk.

Je CV en sollicitatiebrief/video 

Het is zover; je hebt goed nagedacht over bij welke werkgevers je zou willen solliciteren, een interessante vacature gezien en gaat aan de slag met je CV en sollicitatiebrief.

5. Ga voor een video pitch 

Opvallen tussen andere sollicitanten kan best lastig zijn. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van een geschreven brief een video pitch op te nemen! Door een video laat je meteen een stukje van je persoonlijkheid zien en val je extra op. Een video pitch hoeft niet lang te zijn. Tijden de ‘pitchen’ training van Emma at Work leer je hoe een goede pitch in elkaar zit.

6. Personaliseer je sollicitatie

Zorg dat je niet je sollicitaties klakkeloos zonder aanpassingen naar ieder bedrijf stuurt. Doe eerst onderzoek naar de functie en de cultuur binnen een bedrijf en bedenk waarom jij hier goed in zou passen. Hier kun je je sollicitatie op aanpassen. Ga je solliciteren bij een bedrijf waar creativiteit bijvoorbeeld hoog in het vaandel staat? Je kunt er dan voor kiezen om je sollicitatie een minder traditionele lay-out te geven. Houd je CV en sollicitatiebrief beknopt en overzichtelijk en licht je relevante ervaringen en eigenschappen voor de functie extra uit. Deel niet te veel details over je gezondheid, maar richt je op alle dingen die je wel kunt!

7. Laat je CV en sollicitatiebrief/video controleren 

2 weten altijd meer dan 1. Laat je sollicitatie altijd door een ander controleren voordat je deze opstuurt. Vraag om feedback op format, spelling en taalgebruik. Iemand kan ook nagaan of de dingen die je duidelijk wilt maken in je sollicitatie goed overkomen en of je belangrijke dingen gemist hebt. Je consultant bij Emma at Work kan je hierbij helpen.

Tips voor het sollicitatiegesprek 

YES, het is zover. Je gaat op gesprek bij die potentiële werkgever. Met de onderstaande tips bereid je je sollicitatiegesprek goed voor.

8. Gebruik je veerkracht 

Je ziekte Multiple Sclerose heeft je misschien ook wel iets nuttigs gebracht. Wellicht heb je daardoor geleerd hoe je moet doorzetten en hoe je met veranderingen om moet gaan. Wie weet heb je wel goede planning skills ontwikkeld door alle medische afspraken die je moet overzien. Ga eens voor jezelf na waar jouw kracht ligt en hoe dat goed van pas zou komen in de functie. Zo gebruik je je veerkracht en wordt dit jouw unique selling point!

9. Bedenk, of en zo ja, wat je wil zeggen over je gezondheid

Je bent niet verplicht iets te vertellen over je gezondheid, maar er zijn redenen om er voor te kiezen dit wel te doen. Op deze manier kun jij aangeven wat jij nodig zou hebben op de werkvloer om je werk goed te kunnen doen. Het is verstandig om hier van tevoren over na te denken en op papier te zetten wat je wel en niet wilt vertellen tijdens een gesprek. Om vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in te gaan, kun je eerst een oefensollicitatie doen via een interview program bij Emma at Work.

Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je onderzoek hebt gedaan naar de organisatie waar je gaat solliciteren en dat je uit kunt leggen waarom jij hier zo goed past. Bedenk wat je wel en niet wilt delen over je MS en oefen het gesprek een keer. Zo ga je vol zelfvertrouwen het gesprek in.

Jeugdreuma en werken - rosalie Emma at Work
Rosalie werkt als Community Manager

Jeugdreuma en werk

“Sinds anderhalf jaar ben ik aangesloten bij Emma at Work. Na een training in Rotterdam werd ik gevraagd om als ‘Verstopt Talent’ te spreken bij de Emma at Work Award uitreiking 2019. Dit was voor mij een eyeopener. Er is zo veel talent dat verstopt zit. Hierdoor ben ik nog een stapje dichterbij mezelf gekomen: Ik heb veel mensen bereikt met mijn verhaal, terwijl ik twee jaar geleden helemaal niks met mijn jeugdMS te maken wilde hebben.”

Bekijk het verhaal van Rosalie

Waardevolle tips om te kunnen blijven werken met MS

Heb jij MS en ben je al aan het werk? Tot slot geef ik je graag nog wat tips over hoe je het beste kunt blijven werken met MS.

1. Blijf in gesprek met je manager

Als jouw manager op de hoogte is van jouw gezondheidssituatie is het belangrijk om deze ook op de hoogte te houden. Jij weet als geen ander dat je je volgende week anders kunt voelen dan nu. Door te blijven communiceren over wat je nodig hebt, zorg je ervoor dat het werken voor jou fijn blijft en dat je manager je begrijpt.

2. Durf je grenzen aan te geven

Grenzen aangeven klinkt als iets vanzelfsprekends, maar is in de praktijk vaak nog best lastig. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken over wat men van jou mag verwachten en houd je daar ook aan. Schroom ook niet om het aan te geven wanneer deze grenzen veranderen. Een jobcoach kan je ondersteunen bij vragen als deze.

Check onze vacatures 

Bij Emma at Work helpen we je graag om de perfecte baan in jouw omgeving te vinden. In onze portal vind je alle beschikbare vacatures. Meld je vrijblijvend bij ons aan en bekijk onze vacatures. Twijfel je nog ergens over? Neem contact op met een van onze consultants en we beantwoorden al jouw vragen. 

Ook weer werken?

Heb jij MS, Reuma of een andere chronische aandoening en wil jij ook ‘gewoon meedoen’? Bekijk meer tips en adviezen van onze consultatns.


Gerelateerd