Migraine

Solliciteren met Migraine? 9 sollicitatietips

augustus 26, 2024
Emma at Work

Wereldwijd staat migraine op de tweede plaats van meest belastende ziektes. Het hebben van migraine kan extra uitdagingen met zich meebrengen bij het vinden van werk. En als je aan het werk bent, hoe combineer je je werk met (ernstige) migraine? 

In dit artikel geef ik, Peggy, je 9 tips voor tijdens het hele sollicitatieproces. Op naar die toffe nieuwe baan. Ben je al aan het werk en kan je wel wat extra tips gebruiken? Als bonus tips geef ik nog 3 tips om succesvol te blijven werken met migraine.

sollicitatietips werken met een beperking migraine Emma at Work
Voordat je gaat solliciteren 

1. Solliciteren met Migraine? Ken je rechten

Heb je migraine en ga je (weer) solliciteren? Het is belangrijk om je rechten te kennen.

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) is er om jou te beschermen. Deze wet bestaat om discriminatie op basis van gezondheid tegen te gaan. Je bent dan ook niet verplicht om te vertellen over je migraine tijdens een sollicitatiegesprek, tenzij je daardoor het beoogde takenpakket niet kunt uitvoeren. Er zijn natuurlijk ook redenen te bedenken waarom je er wel over zou vertellen. Uiteindelijk is dit jouw keuze en dus verstandig om op voorhand over na te denken.

Meer over wetgeving

2. Breng je migraine in kaart

Allereerst is het belangrijk dat je algemene kennis hebt over migraine, zodat je duidelijk kunt uitleggen wat de aandoening inhoudt. Daarnaast moet je goed begrijpen wat migraine voor jou persoonlijk betekent. Hoe verloopt een typische aanval bij jou? Welke impact heeft een migraineaanval op je werk? En hoe beïnvloedt een migraineaanval je fysieke en mentale belastbaarheid?

3. Bedenk wat je wil vertellen over je migraine en in welke fase van je sollicitatieproces 

Wat je wel en niet vertelt over je migraine is je eigen keuze. Wanneer je ervoor kiest om hier wel over te vertellen, is het ook slim om te bedenken of je dit al in je brief doet of tijdens een sollicitatiegesprek. Een eerste tip is in ieder geval om het niet centraal te zetten in je sollicitatiebrief, want deze is bedoeld om jouw sterke kanten uit te lichten. Je kunt ervoor kiezen om het niet in je brief te vertellen, maar pas bij het gesprek zodat ze jou eerst als persoon kunnen leren kennen. Gebruik het niet als een moment om je hele medische geschiedenis uit te lichten, maar geef vooral aan wat jij nodig hebt van de werkgever om je werk goed te kunnen doen. 

Je CV en sollicitatiebrief/video 

Een leuk bedrijf en toffe vacature gezien? Tijd om aan de slag te gaan met je CV en sollicitatiebrief.

4. Ga voor een video pitch 

Een video pitch is een originele manier om te laten zien wie je bent. Op deze manier is de kans groot dat je opvalt tussen de andere sollicitanten. Kies hier echter alleen voor als dit bij je past en je je hier comfortabel bij voelt. Met een video kun je op een leuke manier een stuk van je persoonlijkheid en communicatieve skills laten zien. In de training ‘pitchen’ van Emma at Work leer je meer over hoe je dit aanpakt.

Werken met migraine - schrijf een goede sollicitatiebrief
Je CV en sollictatiebrief

5. Schrijf een krachtige sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief benadruk je waarom je de functie het bedrijf zo leuk vindt! Vertel over je skills en wat jij hun te bieden hebt als werknemer. Waarom moeten ze voor jou gaan? . Het is niet nodig om je gezondheidstoestand te benoemen, tenzij je dit relevant vindt. Focus op waarom je geschikt bent voor de rol en hoe je waarde kunt toevoegen aan het bedrijf. Maak duidelijk welke unieke kwaliteiten je meebrengt en als je hier al open bent over je gezondheid, vertel dan hoe je hebt geleerd om effectief met je situatie om te gaan. Gebruik specifieke voorbeelden om je competenties te illustreren en te laten zien hoe je in het verleden uitdagingen hebt overwonnen.

6. Voeg referenties toe

Heb jij al werkervaring of bijvoorbeeld een bijbaan gehad of stage gelopen? Voeg dan referenties toe! Het geeft altijd veel vertrouwen wanneer andere mensen kunnen bevestigen dat jij (ondanks je migraine) een goede en betrouwbare collega bent. Vraag wel even of mensen het oke vinden om als referentie opgegeven te worden. Op je CV kun je het ook opschrijven als: ‘referenties op aanvraag’.

7. Laat je CV en sollicitatiebrief/video controleren 

Het is altijd slim om je sollicitatie aan iemand anders te laten zien voordat je deze opstuurt. Vraag om feedback over bijvoorbeeld taalgebruik, format en hoe uitgebreid je alles beschreven hebt. Heb je ervoor gekozen om over migraine te vertellen? Leg het dan voor aan iemand die ook migraine heeft om te horen hoe diegene het aan zou pakken. Uiteraard mag je bij Emma at Work ook je consultant om advies vragen.

Je sollicitatiegesprek

Je mag op gesprek komen, wat nu? Hoe ga je je voorbereiden en waar leg je de focus op tijdens je gesprek.

8. Focus op je vaardigheden en ervaringen

Leg tijdens het sollicitatieproces de nadruk op je vaardigheden en ervaringen in plaats van je beperkingen. Net als in je CV is het belangrijk om te laten zien wat je allemaal kunt. Investeer in trainingen en workshops om je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Hoe sterker je vaardigheden, hoe zelfverzekerder je zult zijn tijdens het sollicitatieproces.

9. Bedenk wat je nodig hebt

Wanneer je weet wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, wordt het ook makkelijker bepalen wat je wel en niet vertelt over je migraine. Zo kun je zorgen dat dit een juiste werkplek is voor jou en dat de werkgever je begrijpt. Heb jij bijvoorbeeld een prikkelarme plek nodig op kantoor? Leg dan uit dat jij op die manier goed je werk kunt doen en minder vaak ziek zult zijn.

Waardevolle tips om te kunnen blijven werken met Migraine

Ben je al aan het werk? Tot slot geef ik graag nog enkele tips om succesvol te kunnen blijven werken met Migraine. 

1. Vraag om een migraine-vriendelijke werkomgeving

Als jij weet wat jouw migraine kan triggeren, vraag dan of daar rekening mee gehouden kan worden. Ben jij bijvoorbeeld gevoelig voor veel geluid? Kijk of het mogelijk is dat jij in een ruimte werkt met weinig andere collega’s. Of bijvoorbeeld een ruimte waar niet constant gebeld wordt.

2. Vraag om flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden

Migraine kan onvoorspelbaar zijn. Bespreek met je leidinggevende wat de mogelijkheden zijn tot thuiswerken als het bijvoorbeeld niet goed gaat. Of bespreek hoe je je week wat flexibeler in kunt richten. Kun je bijvoorbeeld op donderdagmiddag niet verder met werk? Misschien mag je dan wel eerder stoppen en de uren inhalen op je vrije vrijdag.

3. Vermijd onbegrip; Leg je collega’s uit wat je hebt en wat je kunt 

Collega’s of een werkgever die niks weten over je migraine, kunnen niet helpen. De mensen in jouw werkomgeving weten misschien niet zo veel af van Migraine. Migraine is voor andere mensen niet eenvoudig te herkennen. 

Je doet er dus goed aan jouw collega’s uit te leggen welke vorm van Migraine je hebt, wat jouw klachten zijn en waarbij je ondersteuning nodig hebt. 

Probeer duidelijkheid te bieden over jouw mogelijkheden op het werk. Zo snappen jouw collega’s en leidinggevende(n) beter dat je de ene dag wel energie hebt, terwijl je een dag later misschien minder kunt of zelfs naar huis gaat. 

(Weer) werken met Migraine?

Heb jij zelf een goede tip voor andere mensen met migraine? Of wil je graag advies? Wil je (weer) werken en heb je een andere aandoening? Laat het ons weten en meld je vrijblijvend aan! Na een gesprek met een van onze consultants krijg je een passend advies. Bij Emma at Work bieden we coaching en trainingen aan en helpen we je graag om de perfecte (nieuwe) baan in jouw omgeving te vinden. 

Gerelateerd