Marit over haar succesvolle blog ‘Maak Het Glutenvrij’

Jill

Ze is 24 jaar, vorig jaar afgestudeerd aan de opleiding Commerciële Economie en eigenaar van de succesvolle blog Maak Het Glutenvrij: Marit Kuperus. Voor dit laatste, gingen we met haar in gesprek. Marit vertelt hoe zij haar eigen regie nam en haar eigen blog begon, nadat ze te horen kreeg dat ze aan auto-immuunziekte Coeliakie lijdt. Zij bleef hier ook vol voor gaan toen later bleek dat ze ook de ziekte van Addison had. 

Toen Marit vier jaar geleden, na 3 maanden heel erg ziek te zijn, te hglutenvrije taartoren kreeg dat zij aan auto-immuunziekte Coeliakie leed, was dat wel even slikken. Marit: ‘’In het begin was het heel vervelend, maar eigenlijk was ik blij dat er iets uitkwam. Ook dacht ik, ik kan wel in paniek raken, maar er ook gewoon voor gaan. Toen is de zoektocht begonnen: “Wat kan ik wel eten, waar kan ik eten, hoe doe ik dat op vakantie?’’ Al snel kwam ze erachter dat er op Instagram nog geen account met de naam @glutenvrij bestond. Dus claimde ze zelf deze Instagram naam en begon foto’s te delen van haar gloednieuwe glutenvrije leven. ‘’Ik begon eigenlijk gewoon met posten van wat ik at. Restaurants waar ik glutenvrij kon eten, foto’s van mijn avondeten of gewoon een foto van een zak chips. Al snel gingen mensen mij volgen en berichten sturen omdat ze vragen hadden over hoe hun glutenvrije leven in te richten.’’

Het begin van Maak Het Glutenvrij 

‘’Ik wilde hier altijd al meer mee doen. Maar als ik het ging doen, wilde ik het wel meteen goed doen. Dus toen ik na mijn studie niets te doen had, ben ik mij gaan focussen op mijn idee voor ‘Maak Het Glutenvrij’. Ik heb een logo laten maken, heb mezelf aangeleerd hoe ik met WordPress een website kon bouwen en toen ben ik gewoon begonnen met het schrijven van artikelen. In essentie hetzelfde als op Instagram, maar op mijn website begon ik ook met het delen van meer persoonlijke ervaringen.”

En dat sloeg aan. Marit zag het aantal volgers met de dag stijgen en de berichten met vragen en waarderingen stroomden binnen. Marit: ’’Een van de leukste dingen is toch wel dat ik op deze manier met zoveel mensen in contact kom; zowel digitaal als in real life. En de waardering die ik krijg van volgers. Laatst was er nog een vrouw die mij een berichtje stuurde dat ze zo blij was dat ze mij had gevonden, omdat haar zoontje sinds kort Coeliakie heeft.’’

Een andere leuke bijkomstigheid is dat Marit inmiddels zoveel glutenvrije producten opgestuurd krijgt van diverse merken, dat ze zelf bijna niets meer hoeft te kopen. Marit: ‘’Da’s wel fijn, want glutenvrije producten zijn niet goedkoop. Ondertussen verdien ik dus wel al wat met ‘Maak Het Glutenvrij’, maar hiervan leven, dat kan nog niet. Al zou ik dat wel willen, want ik vind dit gewoon heel erg leuk om te doen. Alleen weet ik nog niet hoe realistisch dat is.’’

Balans tussen rust, werk en bloggen

‘’Het lastige is nu, dat mijn blog succesvol is, maar nog niet zó succesvol dat ik er van kan leven. Daarom werk ik ook nog ergens anders. En heel simpel: alle tijd die ik in mijn baan steek, die kan ik niet besteden aan mijn blog. Hiermee zit ik mezelf nog weleens in de weg: ik werk 28 uur bij het Kadaster en ben dus 1,5 dag thuis. Het liefst besteed ik die vrije dag helemaal aan ‘Maak Het Glutenvrij’, maar dat kan niet. De Addison zorgt ervoor dat ik snel vermoeid ben, dus ik ben genoodzaakt om in die 1,5 dag ook echt mijn rust te pakken.’’

Het vinden van deze balans is iets dat elke dag weer meespeelt, maar dat ze door wil gaan met haar ‘uit de hand gelopen hobby’ van ‘Maak Het Glutenvrij’, dat staat vast: ‘’Ik zie dit mezelf nog jarenlang doen: het is een soort van oneindig. Ik kan altijd blijven schrijven over nieuwe producten, nieuwe merken, nieuwe ervaringen. Zo was ik afgelopen week in Londen. Ook hier ontdek ik weer leuke restaurants, waar lezers naartoe kunnen als ze zelf een weekendje Londen op de planning hebben staan.”

De sleutel tot succes

Marit vertelt eerlijk dat ze niet altijd zo open over Coeliakie en de ziekte van Addison is geweest als nu: ‘’Door de jaren heen heb ik geleerd dat als je het wegstopt, je eigenlijk alleen maar jezelf in de weg zit. Daarom denk ik dat je best wel wat meer te koop mag lopen met dat je wat hebt. Zo van: dit is wie ik ben, dit is wat ik heb en dit is waar je het mee moet doen. Dit geldt voor werkgevers, maar net zo goed voor vrienden: je kunt er beter open over zijn, dan is de kans dat ze je begrijpen vele malen groter.’’

‘’Het najagen van je dromen is iets wat misschien lastiger is als je een chronische aandoening hebt. Het is logisch dat je gedachtes hebt over dat je het niet kunt, vanwege je beperking, maar dit zou eigenlijk nooit een reden moeten zijn om iets niet te doen. Ga bij jezelf na, wat zou ik heel graag willen doen of waar zou ik heel graag willen werken. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is het gewoon proberen!’’

Wil je ook jouw dromen najagen, maar weet je niet zo goed hoe? Geen probleem, ook daar zijn onze Emma At Work consultants voor. Bel of mail ons, dan gaan we samen jouw dromen waarmaken.